Het illegaal afsteken van vuurwerk op straat zorgt voor gevaarlijke en gespannen situaties op straat. In korte tijd zijn meerdere omstanders en een handhaver zelfs mishandeld nadat zij vuurwerkafstekers aanspraken op hun gedrag.

De geweldsincidenten rondom het afsteken van vuurwerk lijken zich in korte tijd snel op te stapelen. Zo werd in Andijk een 73-jarige man ernstig mishandeld nadat hij drie jongens had aangesproken over het afsteken van vuurwerk. In Baarn werd een vrouw in het gezicht geslagen nadat ze in conflict raakte met jongeren die vuurwerk naar haar hond zouden hebben gegooid. Op Facebook deelde ze haar verhaal.

Geweld tegen handhavers

Ook werd er fysiek geweld gebruikt tegen een een buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente Steenbergen nadat hij samen met een collega afkwam op een melding van het illegaal afsteken van vuurwerk. Toen de boa's een man daarop aanspraken beledigde hij de ambtenaren en gaf hij vervolgens één van hen een trap in het gezicht.

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen zegt geschokt te zijn over het incident. "Wij hebben in Steenbergen vuurwerkvrije zones ingesteld. Mede op verzoek van onze inwoners handhaven wij in deze gebieden. Het is dan ook verschrikkelijk dat handhavers tijdens hun werkzaamheden worden aangevallen en mishandeld. Het is volstrekt onaanvaardbaar," laat hij in een schriftelijke reactie weten.

'Wachten is op de eerste dode'

"Mensen moeten elkaar natuurlijk gewoon kunnen aanspreken. Helaas signaleren wij al langer een trend dat mensen het steeds moeilijker vinden om commentaar van anderen te krijgen. Ook als agenten dit doen, krijgen zij sneller dan vroeger te maken met agressief gedrag," zegt een woordvoerder van de politie.

Dit jaar worden er ook meer boa's ingezet op straat om onder andere te kunnen handhaven in de vuurwerkvrije zones. Volgens de Nederlandse Boa Bond zijn er ten opzichte van vorig jaar een kwart meer boa's actief. De bond maakt zich grote zorgen over de veiligheid van boa's tijdens de jaarwisseling. "Ze moeten zich kunnen verdedigen maar hebben daar helemaal geen middelen voor. Dat maakt ze heel kwetsbaar. Boa's hebben een lege riem in plaats van politie," zegt voorzitter Ruud Kuin.

De bond pleit al langer voor een betere uitrusting met onder andere pepperspray of een wapenstok. "Het is wachten op eerste dode, daar gaan wij niet op wachten", stelt Kuin.

Lees ook

Aanpak agressief gedrag

Zowel de politie als de boa's zitten er flink mee in hun maag. Maar onderling is er een hoop gesteggel over wie er nu verantwoordelijk is voor het aanpakken van deze overlast op straat. "De handhaving op het te vroeg afsteken van vuurwerk ligt bij de BOA's, pas als het echt uit de hand loopt, wordt de politie erbij gehaald," stelt een woordvoerder van de politie.

Maar de Nederlandse Boa Bond is het daar niet mee eens. "De politie is er voor de handhaving van de openbare orde. Ze kunnen niet zo maar zeggen het is niet aan de politie, het is aan ons," stelt Kuin.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.