Zwembond KNZB maakt zich zorgen over de opkomst van de zogeheten turbozwemlessen, waarbij kinderen razendsnel, soms zelfs binnen enkele weken, de zwemkunst onder de knie moeten krijgen.

Ouders kiezen er steeds vaker voor om hun kinderen in sneltreinvaart te laten leren zwemmen.Geen goede ontwikkeling, vindt de zwembond die bang is dat kinderen in de problemen komen: "De basis kun je wel leren, maar de coördinatie tussen armen en benen heeft tijd nodig. Bovendien leert een kind pas echt goed zwemmen door herhaling", waarschuwt Ellen Julius van de zwembond.

Beweging

Ook bewegingswetenschapper Titeke Postma onderschrijft deze conclusie. "Met een paar weken les kan je makkelijk een diploma halen, maar de gewoontes slijten er niet in, het is dan de vraag of een kind in een moeilijke situatie zich kan handhaven." Zwembadeigenaar Rob Fokkinga is aanbieder van turbozwemlessen en herkent zich niet in de kritiek. "Wij geven een kind gewoon 50 uur les, maar dan in een korte periode. Daarnaast is ook de verantwoordlijkheid van de ouders om te zorgen dat een kind blijft zwemmen. Ook na de zwemles."

Diploma

Er zijn geen landelijke afspraken over lesmethoden, net zo min als dat die er zijn over de competenties bij het afzwemmen en waar een vakbekwame zwemleraar aan moet voldoen.

Eerder maakte EenVandaag hier de volgende reportage over.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.