De zorg in privéklinieken is nog te vaak niet op orde. Daarom kunnen patiënten in particuliere klinieken volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet altijd op de kwaliteit en veiligheid van zorg vertrouwen. 

Zo zijn er zorgen over de controles bij het toedienen van medicijnen met een injectie of infuus. Het is niet altijd duidelijk of het personeel bekwaam is om met medische apparatuur om te gaan. Soms wordt de zogenaamde ‘time out procedure’ niet zorgvuldig nagelopen. Dat is het moment voor de operatie waarop gecontroleerd wordt of alles wel klopt. Omdat de IGJ de afgelopen jaren meerdere signalen kreeg dat de kwaliteit van de zorg niet altijd voldeed, voert de inspectie extra controles uit. 

Door controle wordt de zorg beter

De Patiëntenfederatie Nederland, vertegenwoordiger van 170 patiëntenorganisaties, is blij dat de inspectie het toezicht op de klinieken heeft geïntensiveerd. “Zo wordt de zorg steeds beter en weet de patiënt ook waar ze aan toe zijn”, aldus Dianda Veldman, directeur van de federatie. Zij adviseren bij twijfel over een kliniek om de site zorgkaartnederland.nl te raadplegen of te overleggen met de huisarts of zorgverzekeraar. 

Dubbel zoveel privéklinieken in Nederland

Het aantal privéklinieken is bijna verdubbeld ten opzichte van 2011. Er zijn op dit moment bijna 500 klinieken waar je terecht kunt. Jaarlijks worden hier 1,6 miljoen behandelingen uitgevoerd. Het gaat dan vaak om specialistische ingrepen die niet spoedeisend zijn, zoals cosmetische ingrepen, oogbehandelingen of orthopedische operaties. 

Marleen raakte verlamd na een operatie in privékliniek

Specialistische ingrepen in privéklinieken gaan niet altijd goed. Zo raakte Marleen Bouwens uit Almelo raakte verlamd nadat ze tien jaar geleden in een zelfstandige kliniek aan haar rug werd geopereerd. De operatie werd op een vrijdag uitgevoerd, maar omdat er geen mogelijkheid was om daar ook in de nacht te verblijven is ze dezelfde dag naar huis gestuurd. Daar ging het van kwaad tot erger en nu tien jaar later heeft ze daar nog steeds last van. De procedure om de kliniek verantwoordelijk te stellen loopt nog.