Het wordt de komende dagen tropisch warm in ons land, en niet iedereen kan daar even goed tegen. Maar hoe kan je zien of iemand hulp nodig heeft?

Om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen is het Nationaal Hitteplan van het RIVM geactiveerd. Daarin is te lezen: 'Let extra goed op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben'. Wanneer weet je dat je moet ingrijpen?

Moe, duizelig of verward

"Mensen kunnen op veel verschillende manieren last krijgen van een hittegolf", zegt Werner Hagens van het RIVM. Iemand kan moe of duizelig worden, een droge mond of hoofdpijn krijgen of een warme, rode huid hebben. In uitzonderlijke gevallen, zoals een hitteberoerte, kan iemand verward of suf overkomen, of zelfs bewusteloos raken.

Volgens Hagens komt het allemaal door één probleem: uitdroging. "De eerste reactie van het lichaam is om te zweten. Als dat niet lukt, bijvoorbeeld door uitdroging, ontstaan klachten." Die klachten variëren van slapeloosheid tot een flauwte of zelfs een zonnesteek. Hagens zegt dat twee dingen helpen om uitdroging tegen te gaan: goed drinken en minder bewegen. "Je moet vooral luisteren naar je lichaam. Wordt het met de hitte te zwaar om iets te doen, doe het dan niet."

Wat je kunt doen

"Bepaalde dingen, zoals een droge mond of duizeligheid kan je bij jezelf opmerken, maar zal je aan een ander moeten vragen", vertelt Nienke Sluis van de GGD in Utrecht. Ze noemt het belangrijk om met jonge kinderen of ouderen te blijven communiceren. Hoe voelen ze zich in de hitte? "Deze kwetsbare groepen hebben sowieso extra zorg en aandacht nodig."

Vorig jaar ging het Rode Kruis bij kwetsbare ouderen langs de deuren met informatie over de hitte.

Daar komt bij dat ze niet snel zelf ingrijpen als het te heet wordt. "Kinderen zullen niet zelf bedenken dat ze iets uit moeten trekken." Volgens Sluis kan je daarom af en toe hun lichaamstemperatuur meten. Bij ouderen spelen weer andere dingen mee. "Ouderen voelen minder goed of ze dorst hebben, en zweten minder, dus daar zal je meer aandacht voor moeten hebben."

Bij je huisdier

Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben last van de hitte. Volgens de Dierenbescherming lopen alle huisdieren risico op oververhitting en uitdroging. Dieren die kortademig zijn, bijvoorbeeld door overgewicht, hebben het extra zwaar met de warmte. Ook honden met een korte snuit, zoals bulldogs en mopshonden lopen extra risico, omdat ze minder goed kunnen ademhalen.

Hond pierenbad
Bron: ANP
Ook je hond kan verkoeling nodig hebben

Aan hun vermoeidheid merk je bij huisdieren vooral of ze oververhit of uitgedroogd zijn. Bij honden kan je het ook merken aan hun gehijg. "Honden hebben geen zweetklieren, dus is dat de enige manier waarop ze kunnen afkoelen", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming. "Maar: elk baasje kent zijn eigen huisdier het best. Gedragen ze zich anders dan normaal, dan komt dat misschien door de hitte."

info

Het Nationaal Hitteplan

Raakt iemand oververhit? Deze maatregelen kan je volgens het Nationaal Hitteplan nemen tegen de zon en de hitte.

  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
  • Zoek de schaduw op
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning