Let met deze extreem warme dagen extra op kwetsbare ouderen. Die oproep deed het RIVM toen het hitteplan in werking trad. Daarom gaat het Rode Kruis op pad om de ouderen bewust te maken van de risico’s van deze hoge temperaturen. 

Zo gaan in Apeldoorn vrijwilligers van het Rode Kruis langs seniorenwoningen om te kijken of de ouderen extra hulp nodig hebben. “Iedereen kan zich opgeven als vrijwilliger via ons burgernetwerk Ready 2 help. En iedereen die zich heeft opgegeven in de buurt van Apeldoorn heeft van ons de vraag gekregen of ze kunnen helpen vandaag”, zegt Iris van Deinse van het Rode Kruis. 

Vrijwilligers van het Rode Kruis in Apeldoorn

Tijdens hittegolf veel sterfgevallen hittegerelateerd

Dat het belangrijk is om tijdens deze hitte goed op te letten, blijkt wel uit de sterftecijfers. Het CBS berekende dat in 2003, tijdens een hittegolf, tien procent van de sterfgevallen hittegerelateerd was. En het zijn vooral ouderen die de warmte niet overleven. “Uit onderzoek blijkt dat na een hittegolf niet minder mensen sterven, dat betekent dat de warmte niet alleen ouderen treft die toch al bijna dood waren”, zegt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit. 

Voldoende drinken en de schaduw opzoeken, maatregelen die in het hitteplan staan, zijn dus ook geen overbodige tips. Daanen: “Als je veel drinkt zweet je makkelijker en koel je makkelijker af. Dus het is heel belangrijk dat juist ook ouderen blijven drinken.” 

info
clock 25-07-2018 17:51

Maatregelen tegen de zon en de hitte

-Drink voldoende

-Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon

-Zoek de schaduw op 

-Smeer de huid in met zonnebrandcrème

-Beperk lichamelijke inspanning in de middag

-Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken

-Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben