Genieten van de seks na een traumatische ervaring is voor veel vrouwen niet eenvoudig. Ontwerper Nienke Helder was een van hen en maakte van het probleem haar onderzoeksproject. Mede door haar eigen traumatische ervaring, en door gesprekken met andere vrouwen en medisch specialisten, ontwikkelde zij vijf hulpmiddelen om vrouwen weer te laten genieten van seks.

Haar eigen ervaring was het begin van dit project. "Seksuele klachten als vaginisme hebben vaak een psychische oorzaak, daar moet meer aandacht voor zijn", zegt Helder in een interview in het Parool. En uit die eigen ervaring komen de hulpmiddelen. Eén van de vijf hulpmiddelen is een kwast met nephaar. Die moet ervoor zorgen voor dat vrouwen beetje bij beetje weer wennen aan aanraking. "Na een traumatische ervaring is het lastig om weer aangeraakt te worden. Met deze kwast kan je experimenteren met je partner zonder dat daar fysiek contact bij komt kijken", zegt Helder.

Nienke Helder bij EenVandaag

Naast het gebruik met je partner kun je de kwast ook voor jezelf gebruiken, om je lichaam bijvoorbeeld te kietelen. "Met de kwast weet je niet hoe de aanraking voelt, maar het geeft wel een positief gevoel. Dat is ook weer een manier om aan lichte aanraking te wennen." De aanrakingen kunnen daarna uitgebreid worden: de kwast kun je ook gebruiken als een soort zweepje.

Kijken naar je vagina

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een beter gevoel krijgen over hun eigen lichaam als ze kijken naar hun eigen vagina. Alleen, het probleem is vaak dat je de vagina alleen van de voorkant ziet. Daarom bedacht Helder een spiegel, die zelfs licht geeft. "Het voordeel van de spiegel is dat deze zo gemaakt is, dat je alleen ziet wat jij onderzoekt. Je ziet dus niet je hele lichaam. Dat levert een positief effect op voor het algehele beeld dat je hebt over je lichaam", vertelt Helder.

Interesse voor het onderzoeksproject

Inmiddels is Helder afgestudeerd. Dit onderwerp was haar afstudeerproject. Maar daar bleef het niet bij. Voor de vijf voorwerpen: naast de kwast en het spiegeltje, ook de kimono, de steen en de sensor, is interesse. Onder andere een vibratormerk uit San Franscisco zou de producten graag op de markt willen brengen. "Daarnaast ben ik binnenkort in Milaan om een presentatie te geven over deze producten en ga ik naar een congres voor bekkenbodem­fysiotherapeuten." 

Maar: de aandacht voor het project is niet het belangrijkste voor Helder. "Het gaat mij erom dat getraumatiseerde vrouwen met deze hulpmiddelen opnieuw plezier kunnen hebben in seks."