Producenten van elektrische huishoudelijke apparaten spiegelen het energieverbruik veel gunstiger voor dan in werkelijkheid gehaald wordt. Driekwart van de officiële energielabels op elektronische apparatuur klopt niet, blijkt uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

75 procent van de apparatuur is minder zuinig dan op het label staat, blijkt uit een inspectierapport dat in handen is van EenVandaag. Tussen 2013 en 2014 inspecteerde de NVWA een honderdtal apparaten, zoals koelkasten, vaatwassers, airco’s, droogtrommels en ovens. Producenten die door de mand vielen bleken hun product meestal één tot twee energieniveau’s hoger te hebben ingeschaald dan uit metingen bleek. 

Consumenten betalen daardoor vaak teveel voor de aanschaf van een product met een hoger energielabel. Een apparaat met een zuiniger energielabel is vaak duurder; tot wel 150 euro. Daarnaast valt de elektriciteitsrekening tientallen euro’s hoger uit, zegt de Consumentenbond. 

‘Schrikbarende conclusies’

De oorzaak van het probleem is dat producenten zelf testen hoeveel energie hun toestellen verbruiken en het energielabel mogen bepalen, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. “De NVWA moet controleren of dat label klopt, maar dat gebeurt vaak niet, omdat ze te weinig tijd, mensen en middelen hebben om alle apparaten die op de markt komen te onderzoeken.”

GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren is geschokt en noemt de gang van zaken ‘schrikbarend’. De GroenLinks-fractie eisen, net als de Consumentenbond, dat de labels voortaan door een onafhankelijke instantie worden verzorgd. “We hebben net de problemen gehad bij  Volkswagen en nu dus bij deze apparaten. Het werkt dus niet als je de producenten zelf vraagt om te checken of hun apparaat deugt. Er is te weinig capaciteit bij de overheid om die tests weer te controleren. Dus je moet toe naar een onafhankelijke manier van toezicht”, zegt Van Tongeren.

Het gesjoemel met de energielabes ligt extra gevoelig, omdat afgelopen maand Volkswagen al moest toegeven dat het de uitstoottesten jarenlang heeft omzeild. Inmiddels wordt ook Samsung ervan verdacht milieutesten te omzeilen met speciale 'sjoemelsoftware' voor televisies.

De NVWA kondigt alweer een groter, nieuw onderzoek aan. “In 2016 doen we gericht onderzoek naar grotere aantallen apparaten.”