De grote klok van de Sint Pietersbasiliek luidt. Dat betekent dat de kardinalen een nieuwe paus hebben gekozen. Eerder was er nog verwarring over de kleur van de rook die uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel kwam. Met het luiden van de bel is er zekerheid.

Deze week komen 115 kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk die nog geen tachtig jaar oud zijn in de Sixtijnse Kapel bijeen om een nieuwe paus te kiezen. TweeVandaag sprak met Paul van Geest, hoogleraar theologie aan de Universiteit van Utrecht, en Mark Leijendekker, oud-correspondent in Rome en tegenwoordig chef buitenland NRC, over de mogelijke opvolgers van paus Johannes Paulus II. Wie van de 115 kardinalen maakt de meeste kans ?De kardinalen stemmen zowel 's morgens als 's middags tweemaal, totdat een van hen een tweederde meerderheid heeft behaald. Na dertig stemrondes kunnen de kardinalen besluiten dat een gewone meerderheid voldoende is. Tijdens het conclaaf zijn de kardinalen volledig van de buitenwereld afgesloten. Zolang nog geen kandidaat een tweederde meerderheid heeft gekregen, komt dagelijks rond 12.30 en 19.00 uur zwarte rook uit de schoorsteen van de kapel. Zodra de kardinalen een paus hebben gekozen, is witte rook te zien, begeleid door klokgelui.

Witte rook boven het Vaticaan

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.