Met een grote grijns kijkt Wilma naar haar overwinningsfoto: ze rende een zogeheten ultraloop van maar liefst 224 kilometer in 24 uur. Het lopen van lange afstanden is populair, maar volgens inspanningsfysioloog Adrie van Diemen is het niet gezond.

Voor Wilma Dierx kan het niet gek genoeg als het om rennen van lange afstanden gaat. Eerste worden op het WK in Nederland was haar grootste overwinning, maar ook voor het lopen van de Tour de France draait ze haar hand niet om. "Dat was 6 weken lang, 68 kilometer per dag hardlopen. Heerlijk."

Wilma loopt vier keer per week een halve marathon en eens in de twee weken een hele.

Aantal ultralopers stijgt

Een ultraloop is een wedstrijd van minimaal 45 kilometer. Meer en meer mensen ontdekken de ultralopen. 10 jaar geleden deden er zo'n 400 mensen mee aan dit soort wedstrijden. Dat aantal is inmiddels vervijfvoudigd.

Wilma wil niets liever meer dan lange afstanden hardlopen en is ervan overtuigd dat iedereen deze prestaties kan leveren. "Ik heb er veel lol in. Het houdt me fit, ik kan eten wat ik wil en het maakt mijn hoofd leeg. Volgens Wilma kan bijna iedereen dit. "Mensen benutten hooguit 12 procent van wat ze kunnen."

'Marathon is kantelpunt van wat verantwoord is'

Maar er zijn ook zorgen over het lopen van deze lange afstanden. Adrie van Diemen, die als trainer verbonden is aan de wielerploeg van de Verenigde Arabische Emiraten, zijn extreme sportprestaties alles behalve gezond. "Wel bewegen is altijd beter dan niet bewegen", zegt hij. "Maar dit zijn wel hele lange afstanden. De marathon is het kantelpunt van wat een verantwoorde afstand is om te lopen."

Het gevaar zit hem vooral in het feit dat je bij extreme duursporten een vijf keer hogere kans hebt op hartritmestoornissen. "Vooral als je ouder bent en het jaar in jaar uit doet, is de kans dat je problemen krijgt groot", zegt van Diemen. "We zijn gebouwd om besjes te zoeken en soms een haas te vangen, maar niet om acht uur achter een haas aan te hollen."

'Niet bang dat ik stom bezig ben'

Wilma trekt zich weinig van de waarschuwingen aan. Volgens haar is hardlopen dé manier om fit te blijven, zowel fysiek als mentaal. "Ik mankeer nog steeds helemaal niks en van stilzitten roest je vast", zegt ze.

Toch kent ook Wilma haar grenzen. "Het is extreem, ik geef het toe, maar zolang ik goed naar mijn lichaam luister, ben ik niet bang dat ik stom bezig ben. Ik ga niet al te hard, waardoor ik ook niet zo snel blessures oploop." Het geheim van Wilma? "Ik ga op tijd naar bed, drink weinig alcohol en blaren kan ik goed doorstaan."

Tv-reportage EenVandaag: Ultraruns worden steeds populairder

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.