Ze worden vaak in één adem genoemd met de stedelijke hipster: de zogeheten ‘fixie’ fietsen. Waar de Tour de France de laatste jaren haar publiek ziet vergrijzen en zoekt naar vernieuwing is het fixed gear fietsen wereldwijd aan een opmars bezig. 

Wielrennen op de weg: zonder versnellingen maar ook zonder remmen. Fixed gear wedstrijden, zo heet het. Voor de één kamikaze-werk. Voor de ander een welkome verjonging in de wielersport.

Kamikazefiets

Een fixed gear fiets laat zich kenmerken door het ontbreken van zowel de rem als versnellingen, wat verklaart waarom traditionele wielerliefhebbers deze nieuwe sport ook wel ‘kamikazefietsen’ noemt.  Net zoals bij de traditionele wielersport gaat ook deze vorm gepaard met lelijke valpartijen: 

Nederlandse competitie

Ondertussen komen er wel wereldwijd evenementen bij van de nieuwste variant op de ouderwetse rondjes om de kerk. En het niveau is hoog. Gister reden een aantal wereldtoppers hun versnelling-loze rondjes tijdens de ronde van Kralingen. Een oude wielerronde in Rotterdam die nieuw leven wordt ingeblazen in de hoop een groter publiek te trekken. De wedstrijd was onderdeel van de NL Crit, de Nederlandse competitie voor fixed gaar fietsen. Zoals alle fixie wedstrijden werd ook deze verreden op fietsen zónder versnellingen en remmen. Na de Tour de France mogen ze voor het eerst onderdeel zijn van een echt grofcriterium, de Draai van de Kaai. Dat is een overwinning, want voor de KNWU is dit onderdeel van het wielrennen nog geen officieel erkend onderdeel.

We spreken met een paar toppers uit het circuit, onder wie Luc Ducrot, de zoon van NOS wielercommentator Maarten Ducrot, en Jan Willem Blok, organisator van de Nederlandse fixed gear wedstrijden.