Wie was Karst Tates en wat bezielde hem toen hij op koninginnedag Nederland schokte met een bloedige aanslag?

EénVandaag sprak met een groot aantal vrienden, oud-collega’s, ex-klasgenoten en familie van Tates. Wat weten zij over deze onbekende die uit het niets opdook en een grote verwoesting aanrichtte?

Deze mensen zijn ook gehoord door rechercheurs in het omvangrijke onderzoek dat de Nationale Recherche aanstaande vrijdag presenteert in Apeldoorn. Hieraan besteedt EénVandaag aanstaande vrijdag in een live-uitzending vanuit Apeldoorn uitgebreid aandacht.

Vrienden en familie Karst Tates zagen aanslag totaal niet aankomen

De directe omgeving van Karst Tates zag zijn aanslag op de koninklijke familie totaal niet aankomen. Dat blijkt uit een rondgang van het actualiteitenprogramma EénVandaag langs familie, vrienden en bekenden van Karst. "Hij was een heel aardige jongen. Het duurde heel lang voor hij boos werd." zegt zijn voormalige werkgever.

EénVandaag sprak in totaal met 22 personen uit de directe omgeving van Karst Tates, die op koninginnedag op het publiek van de koninklijke familie inreed. Niemand weet waarom Karst tot zijn daad kwam.

“Hij was een heel aardige jongen. Het duurde heel lang voor hij boos werd.” zegt zijn voormalige werkgever, tankstationhouder Erick Kompier. “Hij stopte hier na vier jaar omdat hij aangaf het steeds moeilijker te vinden om altijd maar vriendelijk te zijn tegen de klanten.” Toen Kompier's vrouw de dag na de aanslag op koninginnedag de naam van Karst in de krant zag staan zei ze tegen haar man: “Het zal toch niet onze Karst zijn?”.

Ook alle andere bekenden van Karst Tates waren stomverbaasd. Vriendin Margriet Jesse: “Hij was een heel normale jongen, hij leefde alleen wat teruggetrokken”. Jesse kent Karst uit de tijd dat hij aan de Bosweg in Apeldoorn woonde, vlakbij monument 'de Naald'. Volgens sommigen wandelde hij in die tijd regelmatig naar de Naald om er een jointje te roken. Op koninginnedag kwam zijn auto uiteindelijk tegen de Naald tot stilstand.

Wie was Karst Tates?