Het Openbaar Ministerie gaat ABN Amro onderzoeken vanwege witwassen en mogelijk financieren van terrorisme. Ongebruikelijke transacties van klanten zouden niet of niet op tijd zijn gemeld. Hoe werkt dat witwassen in de praktijk?

Een nagelstudio die maar een paar uur per week open is. Een snackbar zonder frituur. Een kapperszaak waar nooit iemand zit. Dit soort winkels kunnen wijzen op witwaspraktijken. Opbrengsten vanuit de criminaliteit kunnen daar buiten het zicht van de overheid worden wit gewassen.

'Ook criminelen hebben een bank nodig'

Vorig jaar schikte ING voor 775 miljoen euro vanwege tekortkomingen bij het controleren van dubieuze klanten en verdachte geldstromen. Vandaag werd bekend dat ABN Amro onderzocht gaat worden. Hella Hueck, journalist bij het Financieële Dagblad, vindt het niet gek dat het bij banken misgaat: "Iedereen heeft een bankrekening, daar komt alles samen. Het geld komt bij hen binnen en gaat bij hen weer van de rekening af. Dus als je een lamp wil zetten op de criminaliteit, kom je uit bij de banken. Ook criminelen hebben een bank nodig."

Hueck vertelt dat het vooral om drugsgeld gaat. "We weten niet om hoeveel crimineel geld het precies gaat. Er zijn schattingen van jaarlijks 16 miljard euro." Op dit moment komt maar een fractie boven tafel.

Contant geld

Cees Schaap is fraude-expert. Hij geeft aan dat het voor banken ook lastig kan zijn om transacties te controleren. Denk bijvoorbeeld aan grote internationale deals met vlees uit Argentinië.

'Dan is het papierwerk in orde, alle contracten kloppen. Maar of er ook daadwerkelijk vlees van daar naar hier is gegaan, dat moet de bank dan ook checken.'

Ook Schaap ziet dat veel geld door criminelen uiteindelijk bij de bank terecht komt. "Die boeven hebben een probleem als het criminaliteit is dat contant geld oplevert. In het geval van drugs zie je dat één tas verdovende middelen misschien wel tien tassen contant geld oplevert. Dan hebben ze gewoon een opslagprobleem. Dus ze hebben een drang om dat contante geld in het financiële circuit te brengen, bij die banken."

Wie geld wil witwassen, heeft een bank nodig

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.