Elke woensdag spreken we een onderzoeker van De Jonge Akademie over opmerkelijk wetenschappelijk nieuws uit laboratorium en universiteit. Vandaag in de uitzending cognitieve neurowetenschapper Floris de Lange, verbonden aan het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag, van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Hij heeft net een Vidi-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek naar wat verwachtingen met onze waarnemingen doen. Hij vertelt daar vandaag al over in de uitzending. Want wie dacht dat we vooral met onze ogen waarnemen heeft het mis. Sterker, we zien een deel van de dag helemaal niets.

Het is ons brein die veel invult. Een voorspellingsmachine noemt De Lange onze hersenen. Zijn onderzoek helpt om meer te weten te komen over aandoeningen als autisme en schizofrenie. Maar ook om onderwijs aantrekkelijker te maken en in de toekomst mogelijk gedachten te kunnen lezen.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.