DuPont-werknemers van de lycrafabriek  in Kerkrade zijn decennialang blootgesteld aan de gevaarlijke stof DMAc. De gezondheidsrisico’s waren al zeker sinds 1986 bekend bij DuPont en de vorige eigenaar Ornatex, schrijft de Volkskrant vandaag.

Toch liet de fabriek het personeel onbeschermd met de chemische stof werken, gebruikt voor lycra in wielerbroeken, leggings en lingerie. De Volkskrant sprak met 25 (ex-)werknemers van de fabriek.

Justitie doet al onderzoek naar de lycra- en teflonfabrieken van DuPont in Dordrecht. In april bleek uit een uitzending van EenVandaag dat 33 vrouwen die in de lycrafabriek van DuPont in Dordrecht werkten, ernstige zwangerschapsproblemen kregen. Het gaat om miskramen, baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen. De vrouwen werkten met het giftige DMAc, zonder goede bescherming.

Eerder al kwam de fabriek in opspraak vanwege gebruik van de kankerverwekkende stof PFOA. Werknemers zijn mogelijk ziek geworden doordat ze jaren met PFOA gewerkt hebben. Ook omwonenden zijn waarschijnlijk blootgesteld aan de stof.

Het OM zegt eerst de reacties op het artikel in de Volkskrant af te willen wachten, voordat het besluit of de fabriek in Kerkrade wordt meegenomen in het onderzoek.