Nekpijn, rugklachten en andere kwaaltjes: in Nieuwegein schrijft de huisarts je niet direct meer een pijnstiller voor. Tenminste, als hij of zij denkt dat de oorzaak van je kwaaltje een psychische oorzaak heeft. In plaats van een pilletje geven de huisartsen van gezondheidscentrum de Roerdomp hun patiënten een doorverwijzing naar het buurthuis.

'Welzijn op recept' is een methode om mensen met psychosociale klachten vanuit de huisartspraktijk door te verwijzen naar welzijnsactiviteiten zoals bewegen, creatieve activiteiten of met elkaar koken en eten. Het doel is dat mensen door deze activiteiten zelf actief hun gezondheid en welzijn verhogen. Het werd door gezondheidscentrum de Roerdomp bedacht in samenwerking met Trimbos Instituut en Movactor. 

De resultaten zijn verrassend goed, een doorslaand succes. Zelfs staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ging er al op bezoek.

EenVandaag loopt een dag mee met Wil Langkamp, zij genas van haar nekklachten door te gaan koffieschenken in het buurthuis. Ook spreken we met geestelijk vader Jan Walburg, sinds 1 januari de eerste hoogleraar positieve psychologie in Nederland. Daarnaast antwoord op de vraag: is dit iets voor heel Nederland, en wordt het elders al opgepikt?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.