Marijke Popma is moeder van twee kinderen. Al tijdens de zwangerschap heeft Marijke twijfels: wel of niet vaccineren?

"De ingrediënten die in zo'n vaccin zitten al zo vroeg in een pasgeboren baby'tje, waarbij het immuunsysteem nog niet op orde is, te spuiten. Daar heb ik grote twijfels over", vertelt Marijke. In overleg met het consultatiebureau zijn haar kinderen in het eerste jaar niet gevaccineerd. Daarna hebben ze wel alle inentingen gekregen.

Marijke liet haar kinderen vaccineren, maar niet zomaar.

Nog steeds twijfels

Maar de twijfel blijft. Marijke gaat op zoek naar informatie op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat ze zich toch zorgen maakt. "Ik had een vraag over kinkhoest, maar op de site van het RIVM kreeg ik geen duidelijk antwoord. Er stond een tabel met de kop dat gevaccineerde kinderen minder schade hadden van kinkhoest dan ongevaccineerde kinderen. Maar als ik naar de staafdiagram keek, dan zaten er veel te veel variabelen in. Ik ben een leek en niet medisch geschoold."

Marijke zoekt contact met het RIVM omdat ze het niet begrijpt. "Toen kreeg ik te horen dat de persoon die de grafiek heeft gemaakt er niet meer werkte. Twee jaar later vroeg ik het nogmaals en toen kreeg ik een heel dik onderzoeksrapport, waar ik ook helemaal niks van snapte, toegestuurd." Marijke vindt dat de risico's niet duidelijk worden vermeld op de site van het RIVM. "Het kan dat er geen risico's zijn, maar de zorgen zijn er wel degelijk."

Lees ook

Gevoel niet alles te horen krijgen

Het EenVandaag Opiniepanel heeft samen met Linda Magazine onderzoek gedaan onder bijna 5000 ouders van kinderen tot 10 jaar, omdat ze tot die leeftijd injecties krijgen van het Rijksvaccinatieprogramma.

De meeste ouders (63 procent) geeft aan vertrouwen te hebben in de informatie van instanties als het RIVM en de GGD. 12 procent heeft weinig vertrouwen. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel ouders het gevoel hebben dat ze niet alles te horen krijgen.

'Dan maar zelf googlen'

Veel ouders gaan zelf googlen, op zoek naar informatie over vaccins. Het overgrote deel, blijkt uit het onderzoek, haalt hun informatie bij het RIVM, of bij experts zoals huisartsen, het consultatiebureau of de GGD. Een derde raadpleegt online websites die uitgesproken kritisch staan tegenover vaccinatie, en een kwart bezoekt andere sites over vaccinatie.

Omdat Marijke geen antwoorden krijgt, besluit ze zelf maar op zoek te gaan naar informatie. "Ik kwam op sites van mensen die kritisch staan tegenover vaccineren. Die geven duidelijke uitleg, maar ik wil het ook gewoon kunnen checken bij het RIVM. Tenslotte ken ik die mensen niet en vraag me af of het wel klopt."

Lees ook