De pizza's en pasta's in een Italiaans restaurant in Den Haag, werden gemaakt door een gezocht maffialid. En dat is niet de eerste keer. Wat maakt ons land zo aantrekkelijk voor voortvluchtige maffiosi?

In 2016 werd in Scheveningen ook al een pizzabakker opgepakt die ervan verdacht wordt lid te zijn van de maffia. Koen Voskuil, journalist bij het AD en co-auteur van het boek Maffiaparadijs, snapt wel waarom ze zich daar schuilhouden. "Restaurants zijn de ideale dekmantel. Een restaurant is een uitstekende gelegenheid om andere mensen te ontvangen, je kunt er Italiaans spreken, goederen naar binnen en naar buiten brengen. Het is een heel handige plek om zaken te doen."

Beste pizza's in de omgeving

De Scheveningse pizzabakker runde volgens Voskuil dan ook al enige jaren ongestoord zijn Italiaanse restaurant. "Justitie lieert hem aan de maffia, maar toen ik daarover schreef vond hij dat niet zo leuk. Hij zegt zelf dat hij er nooit voor veroordeeld is. Wel opvallend dat hij dan eerder in Spanje gearresteerd en veroordeeld is vanwege betrokkenheid van de smokkel van 1500 kg hash."

Toen eenmaal bekend was dat de man zich in Nederland bevond, bleef uitlevering vanwege juridische redenen uit. "Ondertussen werkte die man verder in Scheveningen als restauranteigenaar. Dat restaurant liep heel goed, hij bakte de beste pizza's in de omgeving, vandaar ook dat de buurt best teleurgesteld was toen hij werd opgepakt. Het is natuurlijk een zeldzaamheid als er een echte Italiaan in een restaurant staat te koken," aldus Voskuil.

Lees ook

Restaurants en bordelen

Volgens Voskuil zien de maffiosi ons vaste land en de Antillen vooral vanwege de infrastructuur als ideale plek om zich te vestigen. "Er zijn grote havens, we hebben Schiphol en uitstekende mogelijkheden om de drugs die zij verhandelen verder te brengen."

Maar er zijn meer voordelen hier, ontdekte Voskuil toen hij spijtoptanten van de maffia interviewde voor zijn boek. "Er zijn genoeg Italiaanse restaurants en de bordelen schijnen ook heel goed te zijn, zo vertelden ze me."

Taalbarrière geslecht

Toch lijkt het beeld van Nederland als maffiaparadijs te keren, zegt Voskuil. "De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor Italiaanse criminaliteit en sinds 2017 is er zelfs een bescheiden anti-maffiateam opgericht dat zich helemaal richt op bestrijding."

"Daarbij zijn permanent drie rechercheurs in dienst die ook Italiaans spreken. Dat maakt het makkelijk schakelen, zonder taalbarrière." Meer arrestaties in de toekomst sluit hij dan ook niet uit."