Het Nationaal Archief opent vandaag archiefstukken die tot voor kort niet zo meer ingezien mochten worden. De archieven van de Duitse keizer Wilhelm II, het onderzoek naar de rellen rond het huwelijk van Beatrix en Claus en het archief van Meijer Ranneft, bestuursambtenaar in Nederlands-Indië.

Archieven zijn noodzakelijke bouwstenen voor historici en onderzoekers. Journalist, tv-maker en schrijver Ad van Liempt was in 2000 een van de eerste onderzoekers die mocht kijken in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Dit orgaan berechtte (en seponeerde) in vijf jaar na de oorlog meer dan 100 duizend verdachten van mensen die tijdens de bezetting mogelijk gecollaboreerd hebben met de Duitse bezetter. 


Van Liempt die in veel meer archieven gedoken is denkt dat het vooral noodzakelijk is dat er een goede samenwerking is tussen onderzoeker en de archivaris. "Goede archiefmedewerkers, die de weg kennen in de stukken, kunnen goud zijn voor iemand die naar specifieke zaken op zoek zijn. Ik adviseer ook altijd neem chocolade mee voor de medewerkers en maak vrienden." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.