De Unie van Waterschappen wil dat bedrijven duidelijk aangeven wanneer ze giftige stoffen lozen, in welke hoeveelheden en minstens zo belangrijk, om welke stof het gaat. Dat stelt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen in EenVandaag. Oosters: “We komen meer en meer onbekende stoffen tegen in ons water.”

De waterschappen willen dat bedrijven maar ook vergunningverleners als de provincie, meer informatie gaan delen over datgene wat er geloosd wordt. Hierdoor kunnen problemen voorkomen worden. Maandag nog werd bekend dat de mogelijk kankerverwekkende stof GenX aangetroffen is in het rioolwater van het waterschap Aa en Maas. Het zou gaan om met GenX vervuild schoonmaakwater dat mogelijk geloosd zou zijn door het bedrijf Custom Powders. Custom Powders koopt teflon in bij Chemours uit Dordrecht. Met de hulpstof GenX wordt teflon geproduceerd. Custom Powders ontkent in een verklaring de veroorzaker van de vervuiling te zijn. ''Bij Custom Powders wordt al het proceswater met het GenX-bestanddeel FRD903 opgevangen en afgevoerd om conform wettelijke normen verbrand te kunnen worden.''

Ook de Nederlandse drinkwaterbedrijven willen meer informatie over de stoffen die in hun wingebied geloosd worden. De VEWIN, de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland, wil dat het beleid en de uitvoering van vergunningen om te mogen lozen, sterk verbeterd wordt. Ook moet duidelijker worden wie er voor wat verantwoordelijk is als het gaat om lozingen. 

info
clock 28-11-2017 01:00

Volledige reactie Custom Powders:

Bij Custom Powders in Helmond wordt geen water met het GenX-bestanddeel FRD903 naar het oppervlaktewater geloosd. Ook zijn er bij Custom Powders nooit ongewone voorvallen geweest waarbij proceswater met GenX-bestanddeel FRD903 in het riool of oppervlaktewater is gekomen. Bij Custom Powders wordt al het proceswater met het GenX-bestanddeel FRD903 opgevangen en afgevoerd om conform wettelijke normen verbrand te kunnen worden.

 

Custom Powders heeft recent kennisgenomen van de bevindingen van Rijkswaterstaat met betrekking tot de aanwezigheid van lage hoeveelheden van het GenX-bestanddeel FRD903 in de rivieren de Maas en de Dommel.

 

Custom Powders verwerkt één van de Chemours-producten die het GenX-bestanddeel FRD903 bevat.

 

Vanwege de bevindingen van Rijkswaterstaat heeft Custom Powders eigenhandig de lokale autoriteiten gecontacteerd en afgelopen vrijdag 24 november al uitgebreid gesproken met de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, Rijkswaterstaat, het lokale waterschap Aa en Maas en vertegenwoordigers van omliggende gemeenten.

 

In het overleg met de lokale autoriteiten heeft Custom Powders verteld dat het bedrijf, conform de werkwijze uit de in 2011 toegekende milieuvergunning, nog steeds een stof droogt dat het GenX-bestanddeel FRD903 bevat.

 

Custom Powders zal aan elk toekomstig verzoek om ondersteuning van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant tegemoetkomen dat is gericht op het lokaliseren van de bron van de GenX-metingen zoals uitgevoerd door Rijkswaterstaat.

 

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ‘liggen de GenX-waarden van het door Rijkswaterstaat gemeten oppervlaktewater in de rivieren Maas en de Dommel onder de voorlopige richtlijn van het RIVM voor veilig en gezond drinkwater'. GenX is niet geclassificeerd als een ZZS, oftewel een Zeer Zorgwekkende Stof.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.