Waar in Nederland ligt de stad met de meest gelukkige fietsers? Vijf gemeenten strijden om de titel Fietsstad 2018 van Nijmegen te kunnen overnemen. De uiteindelijke winnaar is Houten geworden.

Maar wat is er voor nodig om te winnen? En wat levert het een gemeente eigenlijk op? We vragen het aan de bedenker van de wedstrijd, Fietsersbond Nederland. 
"Nijmegen won vorige keer met hun bijzondere fietssnelweg en hun inspanningen om meer mensen op de fiets naar het werk te krijgen", zegt Saskia Kluit van de Fietsersbond. “Maar andere steden wonnen bijvoorbeeld door gratis fietsparkeergarages of door de aanleg van rotondes waar auto’s niet kunnen rondrijden maar fietsers wel."

Autovrij Fietshart 

De vijf genomineerden hoeven dus niet dit jaar met een nog betere fietssnelweg te komen. Winterswijk is genomineerd vanwege hun mooie buitengebieden, Etten-Leur doordat de stad gladde fietspaden heft gemaakt en Veenendaal door het maken van kleine, maar ingrijpende aanpassingen voor het fietscomfort, zoals het verlagen van stoepjes en het verharden van wegen. Zoetermeer maakt ‘s nachts fietsen veiliger en Houten heeft het centrum autovrij gemaakt en zo is daar een fietshart ontstaan.

Verlichte fietssnelweg 

Dat klinkt als behoorlijke investeringen die de gemeenten hebben moeten doen. Wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen beaamt dat. "Je krijgt die titel niet zomaar, je moet hem echt verdienen. We hebben als gemeente al meer dan 50 miljoen geïnvesteerd, we haalden in juni de Giro d’Italia naar Nijmegen, en organiseerden de Velocity, een internationaal fietserscongres. Ook bouwden we een ondergrondse fietskelder en dus de inmiddels ook in Amerika beroemde fietssnelweg: het Rijnwaalpad.

Via deze snelweg voor de fiets trap je in een mum van tijd naar Arnhem. De fietssnelweg is met kleur verlicht, niet alleen voor de veiligheid, ook omdat het opvalt. Dan zien de mensen die op de N325 in de file staan het fietspad ook. Zullen ze mooi balen dat ze de auto hebben gepakt, via het RijnWaalpad waren ze al thuis geweest”, aldus Tiemens. 

Voorbeeld volgen

In andere gemeenten wordt er verlangend gekeken naar alle ontwikkelingen in de genomineerde steden. Zo ook in Gouda, waar veel kritiek is op de hobbeligheid van de fietspaden en de verkeersveiligheid. Gouwenaar Jo Suijlen is bezig met een onderzoek naar de fietsveiligheid in zijn gemeente. “Ik vind dat er in Gouda te veel licht- en zwaargewonden vallen door slechte wegen en een teveel aan auto's. De gemeente moet hier iets aan gaan doen, ik hoop dat we het voorbeeld van steden als Etten-Leur en Zoetermeer gaan volgen. Het is hier tot wel vier keer gevaarlijker dan in de meeste gemeentes.” Ook een toevallige voorbijganger mengt zich in het gesprek. “Fietsen is hier prut met peren! En dan druk ik me nog netjes uit.”

In een reactie laat de gemeente Gouda weten hard te werken aan een mobiliteitsplan waarin de fietser centraler komt te staan. “We zullen de komende jaren gemotoriseerde voertuigen in het centrum gaan beperken en de fietser meer ruimte geven”, laat een woordvoerder weten. Maar gladde fietspaden zoals in Houten kan de gemeente ook over tien jaar niet garanderen. "Gouda ligt op veenlandschap. Dat betekent een gemiddelde verzakking van één centimeter per jaar. Wegen zijn hier nou eenmaal hobbeliger dan in de rest van Nederland.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.