Misschien heb je niets te verbergen, maar toch is het vaak schrikken als je ziet wat bedrijven allemaal van je weten. Maar hoe kom je daar precies achter? Met een nieuwe tool van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom kan je het zien.

De nieuwe AVG-wet moest er eerder dit jaar voor zorgen dat het makkelijker te checken was wat bedrijven als bijvoorbeeld KPN of Facebook van je weten.Toch blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk te achterhalen. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vond dat ook en maakte de website 'My Data Done Right'.

Wat weten bedrijven van je?

My Data Done Right

Op My Data Done Right kan je vanaf vandaag via een tool checken welke bedrijven wat van jou weten. Het is bedoeld als makkelijk eerste stap om verzoeken in te dienen bij bedrijven en instellingen.

Met de tool kun je niet alleen makkelijker inzageverzoeken doen, maar ook meteen correctieverzoeken indienen als informatie niet klopt, verwijderverzoeken als je niet wilt dat het bedrijf die info over jou heeft of een verzoek indienen om je data mee te nemen naar een andere dienst. Dat zijn precies de nieuwe rechten die je als burger in de EU hebt sinds de invoering van AVG in mei. De nieuwe tool moet het makkelijker maken om die rechten ook daadwerkelijk uit te voeren.

Kijk & lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.