Welke fouten zijn gemaakt waardoor het schietincident in Alphen aan den Rijn eerder dit jaar kon gebeuren? Vandaag verschenen daarover twee kritische rapporten. En wat blijkt: de politie gaf te makkelijk wapenvergunningen af, onder meer voor een semi-automatisch wapen voor Tristan van der V.

De behandelaars van Tristan van der V. wisten dat hij suïcidaal was en over een wapen wilde beschikken. Ze hadden meer aandacht moeten besteden aan de risico's die die situatie met zich meebracht. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De 24-jarige Tristan van der V. richtte op 9 april een bloedbad aan in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Hij schoot zes mensen dood en pleegde vervolgens zelfmoord. Zijn onverwachte daad kwam als een grote schok.

Van der V. had geestelijke problemen en is daarvoor onder andere gedwongen opgenomen geweest. Maar hebben zijn behandelaars zijn toestand juist ingeschat en adequate zorg verleend? In EenVandaag reacties uit deze beroepsgroep.

Daarnaast is er het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Voorzitter Tjibbe Joustra komt aan het woord over het toezicht door de politie op legale wapens, dat niet naar behoren functioneert. Tristan van der V. kreeg door fouten van de autoriteiten ondanks zijn psychische problemen ten onrechte een vergunning. Maar hoe is het in de rest van Nederland? Hoe waterdicht is het systeem en hoe groot is de kans dat er nog meer ‘risicogevallen’ rondlopen?

Ten slotte een uitgebreid interview met burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn.

Wat is geleerd van het drama in Alphen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.