Is Nederland anno 2011 opgewassen tegen terrorisme? Sinds de wereldschokkende aanslagen op ‘9/11’ zijn ook hier veel ingrijpende maatregelen genomen om de kans op aanslagen te verkleinen. Erik Akerboom, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, zegt in een exclusief interview met EenVandaag dat er krtisch gekeken moet worden naar alle regelgeving. Er zijn anti-terreurwetten gemaakt, er kwamen speciale campagnes en nieuwe anti-terreurdiensten. Opsporingsdiensten houden radicale groepen in de gaten, de Hofstadgroep werd ontmanteld. Cameratoezicht is explosief gegroeid en internet- en telefoonverkeer wordt afgeluisterd en door de overheid massaal bewaard. Wat heeft tien jaar terreurbestrijding opgeleverd? Hebben alle maatregelen geholpen? En welke prijs hebben we hiervoor betaald?

Erik Akerboom blikt voor het eerst uitgebreid terug en vooruit op het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Ook spreken we met Edwin Bakker, hoogleraar contra-terrorisme en met strafpleiter Bart Nooitgedagt die veel terreurverdachte heeft bijgestaan.

Akerboom vindt dat er kritisch moet worden gekeken naar de anti-terrorismewetgeving die in het afgelopen decennium is ingevoerd. "Als blijkt dat bepaalde maatregelen niet effectief zijn, moet je daar afstand van kunnen doen. Die wetgeving moet niet in beton zijn gegoten".

Hij meent overigens dat de wetten, die Justitie vergaande bevoegdheden geven, de afgelopen tien jaar 'zeer beperkt zijn toegepast'. Het zou om enkele tientallen gevallen gaan, die met behulp van de strenge wetgeving zijn aangepakt.

Akerboom is tevreden over de harde aanpak van radicale groeperingen als de Hofstadgroep. Hij benadrukt dat door een brede aanpak de Nederlandse overheid erin geslaagd is om de in ons land aanwezige jihadistische netwerken onder controle te krijgen: "De dreiging die daar nu nog van uitgaat, is zeer beperkt. De netwerken zijn uit elkaar gevallen. De leiders zijn zo goed als verdwenen en de inspiratoren zijn aangehouden of uitgezet. Het gaat nu alleen nog om enkele individuen."

In die individuen schuilt volgens de NCTB de grootste uitdaging voor de toekomst. Veiligheidsdiensten zullen extra scherp zijn op radicaliserende eenlingen. De kans dat er een 'Nederlandse Anders Breivik' opstaat, acht Akerboom klein, maar 'we mogen daar onze ogen niet voor sluiten'.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EenVandaag besteedt deze week veel aandacht aan ‘tien jaar na 9/11’. Bekijk hier onze andere items in dossier '10 jaar na 9/11.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.