De gemeente Den Haag wil het sleetse bedrijventerrrein Binckhorst omtoveren tot een wijk vol hippe bewoners en trendy bedrijfjes. In de wijk zullen flatgebouwen met duizenden woningen worden gebouwd. De Binckhorst moet 'de parel van de stad' worden. Maar: niet iedereen is enthousiast. Huidige bewoners en bedrijven vrezen de verandering in hun wijk.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen duikt EenVandaag in het lokale nieuws. Welke verhalen spelen daar? Verslaggever Laura Kors is een week lang in de Binckhorst, om te kijken wat daar speelt.

Aflevering 1

Wilma Marijnissen is documentairemaakster en fan van de wijk Binckhorst. Volgens haar moet de gemeente uitkijken dat tweedeling in Den Haag niet groter wordt. "Het moet een gebied worden voor de nieuwe stedeling, maar die heeft al plekken om zich te vestigen." Voor Marijnissen wordt de wijk gekenmerkt door kleine snackkarren, waar de gewone man terecht kan. Dat moet volgens haar niet veranderen.

Aflevering 2

In de tweede aflevering spreken we ondernemers in de wijk. Coen Verhaegh van de ondernemersvereniging hoopt dat in de nieuwe plannen er nog voldoende zijn met de zittende bedrijven. Bob Kaptein van Maison Kelder in Den Haag krijgt inmiddels klachten. Sommige omwonenden zijn door de gemeente op 3 meter van zijn koelmotoren gevestigd.

Aflevering 3

In aflevering 3 is Laura Kors aanwezig bij een bouwproject in de wijk. Het gaat om het voormalige SDU-terrein, waar appartementen worden gebouwd voor starters, maar ook ouderen hebben woningen gehuurd. Er wordt geen sociale huur gebouwd. "De huurprijs is vanaf 850 euro, dus het blijft wel toegankelijk", aldus Wouter Loomans van projectbureau Local.  

Aflevering 4

De nieuwe appartementen in de Binckhorst zijn razend populair. Makelaar Jos van der Ham vertelt dat alle appartementen van de Binck nu al zijn verkocht. Binnenkort gaan de huurappartementen de markt op: "We verwachten nu al weer zandzakken voor de deur voor de kandidaten die daar op af komen." Zo gaat het eigenlijk met alle projecten, omdat de vraag naar huurwoningen in het middensegment enorm is.

Radio EenVandaag is live vanuit de Binckhorst op 16 februari.