Deze week vierde Sony de 25e verjaardag van de Playstation, waarvan wereldwijd vele miljoenen exemplaren werden verkocht. Wat heeft de spelcomputer ons gebracht?

De Playstation werd in op 3 december 1994 uitgebracht. Het was de eerste spelcomputer die cd's las en had hiermee een voorsprong op de concurrenten die nog met cartridges werkten. Er zijn in totaal 102,49 miljoen exemplaren van de Playstation 1 verkocht en daar stopte het niet. In 2017 boekte Sony een recordomzet van 77 miljard dollar.

Operaties oefenen in een game

Sony had met de Playstation 1 de eerste cd gameconsole in handen, een jackpot. "Een cd kan meer geheugen dragen dan een cartridge", legt Laura Kempenaar, gamejournalist bij Techgirl uit. "Hierdoor kon Sony mooiere werelden maken en meer mogelijkheden toevoegen aan de game dan een concurrent die cartridges gebruikte."

De Playstation heeft de ontwikkeling van 3D in de game wereld een enorme boost gegeven, en heeft hiermee de interesse gewekt van andere industrieën. "Onderzoek wijst uit dat gamen goed is voor je reactievermogen. Militairen die gamen zijn beter in het besturen van een drone dan militairen die dat niet doen en artsen in opleiding maken gebruik van game-omgevingen om operaties te oefenen. Dat doe je natuurlijk niet bij een echte patiënt", zegt Kempenaar.

Gamejournalist Laura Kempenaar vertelt wat 25 jaar Playstation ons gebracht heeft.

Juist sociaal door het gamen

Het imago van gamers laat wat te wensen over: verslaafde jongeren die niet meer van hun zolderkamer komen, niet meer praten en niet meer lezen. Volgens Kempenaar klopt deze stereotypering niet, zij denkt dat het gamen juist goed is voor de sociale ontwikkeling.

Kempenaar heeft hier zelf ervaring mee. "Vroeger ging ik na school mijn huiswerk maken. Als ik dan om negen uur klaar was, ging ik niet meer naar mijn vrienden toe maar met ze gamen. Via de online verbinding kon ik met ze spelen en praten." Maar het contact dat je binnen zo'n game hebt is niet uitsluitend met bekenden. "Je hebt toegang tot de hele wereld", zegt Kempenaar enthousiast.

Mee met de tijd

Sony heeft in die 25 jaar niet stilgezeten en is de spelcomputer continu verder aan het ontwikkelen. Na de Playstation 1, sieren opvolgers 2,3 en 4 menig huiskamer. Playstation 5 wordt in 2020 gelanceerd, en Sony gaf al een tipje van de sluier. De fabrikant focust zich bij deze nieuwste versie op de speelervaring via de controller. De zou zo geavanceerd zijn dat er een groot verschil voelbaar is tussen een autocrash in een racewedstrijd en een tackle in een voetbalgame, schrijft Jim Ryan, president van Sony.

De fabrikant gaat met de Playstation Virtual Reality-bril mee met de laatste technologische ontwikkelingen, maar zet met de energiezuinige slaapstand ook op het gebied van het klimaat haar beste beentje voor. Als een miljoen gebruikers de slaapstand inschakelen, zou er net zo veel energie bespaard worden als duizend huizen in de Verenigde Staten gemiddeld verbruiken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.