Is hij een milieu-freak? Wanka Lelieveld kan er wel om lachen. Ja, hij heeft driedubbele beglazing in zijn huis. De inwoner van de Benedenbuurt in Wageningen is een van de voortrekkers in de wijk. Samen met Robert-Jan Geerts werken ze aan het plan om de hele Benedenbuurt in Wageningen aan te sluiten op een centraal warmtepompsysteem. 450 huizen zouden op deze manier van het gas af kunnen.

Lelieveld had al enige tijd het plan om zijn eigen woning energie-neutraal te maken. Bij die zoektocht ontdekte hij dat in zijn Benedenbuurt de riolering vanaf 2019 wordt vervangen. Een goed moment om dan meteen in de hele wijk een warmwater netwerk aan te leggen. Zowel de gemeente als de woningstichting reageren positief.

Met de gezamenlijke warmwaterpomp zouden de badkamers worden verwarmd, koken zou de Benedenbuurt dan electrisch moeten doen. De meeste wijkbewoners zien zo’n gasloze wijk wel zitten, behalve als er betaald moet worden. “Als het heel veel geld gaat kosten, laat me dan nog maar even aan het gas”, aldus een wijkbewoner.

Positief effect op de buurt

De meeste betrokken instanties staan positief tegenover het plan, maar er zijn nog wel wat hobbels te nemen. Zowel de netbeheerder als de overheden hebben nog wel wat vragen. Hoe zit het juridisch en fiscaal?  Wie is er straks verantwoordelijk? Tot die tijd wordt er gewacht op subsidie.

Of het centraal warmtepompsysteem er komt of niet, in ieder geval heeft het nu al een positief effect op de contacten in de buurt, zegt Robert-Jan Geerts. “Het heeft een echte meerwaarde, als je als buurt samen iets opbouwt”. Inmiddels heeft zich een kwart van de Benedenbuurt-bewoners aangemeld bij het project.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.