Nu veel mensen thuiswerken, zijn er op de snelweg nog nauwelijks files. Maar bezoek een milieustraat en je kunt aansluiten in een lange rij auto’s met grofvuil. We zijn massaal aan het opruimen en dat heeft niet alleen met het voorjaar te maken.

"Anderhalf tot twee uur in de file staan is nu heel gebruikelijk", vertelt Patricia Lankreijer van Reinigingsbedrijf Midden Nederland. Sinds het kabinet besloot dat wie thuis kan werken dat ook moet doen, is het druk in de milieustraten van het reinigingsbedrijf. Vanwege de maatregelen mogen er maar vijf auto's tegelijk naar binnen en dat leidt tot lange wachtrijen.

Elke dag druk

"Als milieustraten hebben we het in het voorjaar altijd drukker dan tijdens andere seizoenen", weet Lankreijer.

"Veel mensen houden dan een grote voorjaarsschoonmaak. Maar dat gebeurde dan vooral op zaterdagen, nu is het elke dag raak. Ik heb het idee dat sommige gezinnen dit als een uitje zien."

Lastige periode

Gedragswetenschapper aan de Erasmus Universiteit, Inge Merkelbach is op het moment bijna dagelijks bezig met de coronacrisis en hoe deze ons gedrag beïnvloedt. "Dit kan een hele lastige periode zijn", vertelt ze.

"We hebben geen controle over de crisis, dus zoeken we naar andere manieren om grip te krijgen op het leven. Bijvoorbeeld door het huis grondig op te ruimen. Dat geeft ook nog eens voldoening."

Inge Merkelbach
Bron: Inge Merkelbach
Inge Merkelbach: "We zoeken naar andere manieren om grip te krijgen op het leven."

Alles onder hetzelfde dak

Merkelbach vindt het in het kader van mentale gezondheid verstandig dat thuiswerkers hun huizen onder handen nemen. "Privé en werk lopen op dit moment door elkaar, we doen alles onder hetzelfde dak. Het is daarom fijn om een kamer of plek in te richten die je alleen gebruikt om te werken, zodat het toch nog een klein beetje gescheiden blijft."

Het is wel belangrijk dat je die thuiswerkplek enigszins opgeruimd houdt, voegt Merkelbach daaraan toe. "We weten uit onderzoek dat een rommelig kantoor tot stress kan leiden. En dat mensen het daardoor bijvoorbeeld lastiger vinden om beslissingen te nemen."

Meer dan een voorjaarsschoonmaak

Van de files bij milieustraten kijkt Ilona Visker niet op. Als 'professional organizer' begeleidt zij haar cliënten onder andere bij het opruimen van hun huis. Haar cliënten zijn mensen met autisme of adhd, maar ook ouders die niet goed weten hoe ze hun baan kunnen combineren met het huishouden.

Visker: "Het is voorjaar, we hebben behoefte aan een fris huis." Tot zover is er dus niets afwijkends aan de hand. Maar de coronacrisis doet er dit jaar een schepje bovenop.

Ilona Visker
Bron: Ilona Visker
Ilona Visker: "Spullen verplaatsen kan niet meer, ze moeten weg."

Dagelijkse structuur verdwenen

"Wie hele dagen binnen zit," vervolgt Visker, "wordt geconfronteerd met alle uitgestelde beslissingen van eerder. Ineens zit je dag in dag uit tussen spullen die je al eerder had willen opruimen of weggooien. Of heb je die onafgemaakte logeerkamer nodig als werkkamer, omdat er verder geen plek is. Spullen verplaatsen kan in dat geval niet meer, ze moeten weg."

Door de crisis en bijbehorende maatregelen zijn we onze dagelijkse routines en structuur grotendeels kwijt: we gaan niet naar ons werk, brengen de kinderen niet naar school, bezoeken de sportclub niet. Dat kan een vervelend gevoel veroorzaken, vertelt Visker. Ze raadt dan ook aan om een nieuwe structuur te ontwikkelen. "Maar dat is lastig als er overal rommel ligt. Dan is er eerst die rommel die je nog moet opruimen." Dat is wat er nu gebeurt, denkt ze.

'Blijf thuis'

Viskers belangrijkste opruimtip: "Begin klein, op één plek. Als je vier dingen tegelijk doet, verlies je mogelijk het overzicht." Zelf is ze gestart met inrichten van haar thuiskantoor. Het grofvuil wordt bij haar in de buurt opgehaald, als ze daarvoor belt. "Dat gebeurt volgens mij op veel plekken, dus zoek dat eerst uit, voordat je in de auto stapt."

"Blijf als het even kan thuis", vraagt ook Patricia Lankreijer van Reinigingsbedrijf Midden Nederland aan opruimende Nederlanders. "Heb je een tuin, zet je oude bankstel dan nog even daar tot de coronamaatregelen weer iets soepeler zijn."

Hoe mondkapjes werken en of het zin heeft om er eentje te dragen

Mondkapjes komen in alle soorten en maten voorbij. Maar heeft het wel zin om ze te dragen in de strijd tegen het coronavirus? Verslaggever Tom van ’t Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.