Het dragen van zonnebrandcrème is niet alleen voorbehouden tijdens warme stranddagen.

Volgens een groeiend aantal dermatologen moeten mensen iedere dag de beschermingscrème op hun lichaam smeren. Oók als ze in het vliegtuig zitten.

Volgens de huidspecialisten blokkeren de ramen van een vliegtuig wel UVB, de stralen waar je bruin van wordt, maar niet UVA, de zonnestralen waardoor de huid snel veroudert (en waar je in het ergste geval huidkanker van kunt krijgen). 

20 minuten op de zonnebank

Vooral voor piloten is het dragen van zonnebrandcrème van het grootste belang. Een uur op 30.000 voet bezorgt een piloot dezelfde hoeveelheid straling als een 20 minuten durende sessie op een zonnebank. 

Passagiers pakken iets minder straling, maar zeker bij het raam krijg je een behoorlijke portie. Dat is vooral het geval als je in de buurt van de poolcirkel vliegt. “Het venster naast je in een vliegtuig kan klein zijn, maar je bent dichter bij de ozonlaag op een vlucht van tienduizenden voet”, aldus dr. Sweta Rai van de Britse vereniging van dermatologen. "De zonnestralen zijn op dit niveau veel schadelijker.“

Bescherming tegen de zon

Om je huid te beschermen, is het belangrijk om minimaal factor 30 te dragen, die bescherming biedt tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. En niet vergeten: breng het product om de twee uur opnieuw aan. Anders heb je al een verbrand gezicht voordat je bij je vakantiebestemming aankomt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.