Morgen wordt de beste jonge ondernemer van 2017 bekend gemaakt. Er zijn 25 genomi-neerden onder de 25 jaar. Wat opvalt is dat op deze lijst bijna geen vrouwen staan. En dat is gek want een derde van de ondernemers in Nederland is vrouw. 

Slechts één genomineerd bedrijf wordt geleid door twee jonge vrouwen. “Wij waren erg verrast toen we de lijst zagen” zegt Sharina Kiesebrink (23). Samen met Jessica Eijgelsheim (25) is ze Code Qube, een ICT bedrijfje voor kinderen, gestart. Dit jaar zijn ze genomineerd voor de ‘Beste Jonge Ondernemer van 2017’. Een hele eer, maar toen ze naar de lijst met de 25 genomineerde ondernemingen keken, bleek hun bedrijfje de enige te zijn dat door vrouwen wordt gerund. 

Niet dat ze dat erg vinden, “we vallen nu op, dus dat werkt in ons voordeel”. Maar vreemd vonden ze het wel, want erg representatief is het niet. Eenderde van de ondernemers in Nederland is een vrouw. Waarom is dat dan niet terug te zien in deze lijst met 25 ondernemingen? Deze 25 bedrijfjes worden gerund door vijftig mensen, 45 daarvan zijn man en vijf vrouw. Dat is maar tien procent. Hoe kan dat? 

We vroegen het aan Remy Gieling, de hoofdredacteur van ondernemersplatform Sprout. De redactie van Sprout selecteert de 25 genomineerden uit honderden aanmeldingen en tips. Remy Gieling:

'Daarbij hebben we een aantal criteria. We kijken of de onderneming kan groeien, welke impact het maakt en of de onderneming de wereld over kan gaan.'

En aan die criteria voldoen nou eenmaal een stuk minder vrouwen dan mannen volgens Remy Gieling.

'Vrouwen zijn minder uitgesproken over hun ambities. Als ze jong zijn hebben ze minder de drive om iets neer te zetten dat ze groots kunnen uitbouwen'.

Ligt het aan de vrouwen zelf dat ze niet genomineerd zijn, of aan de criteria van Sprout? Volgens hoogleraar ondernemerschap Josette Dijkhuizen gaat het erom hoe je ambitie definieert:

'Het is niet zo dat vrouwen minder ambitie hebben dan mannen, dat blijkt ook uit onderzoek. Maar de ambitie is anders. Een groot bedrijf hebben, de wereld over gaan zegt niks over ambitie. Ambitie wil zeggen dat je de dingen bereikt die je wil bereiken.'

En dat kan dus van alles zijn. Een enorm bedrijf of een duurzame onderneming waar je misschien niet de wereld mee over wil. De lijst '25 onder de 25' van Sprout vindt Josette Dijkhuizen dan ook niet representatief voor het ondernemerschap in Nederland.

'Eenderde van de ondernemers is vrouw. Dat zie ik niet terug. Daarnaast hebben we veel bedrijven in Nederland die iets doen voor de samenleving of die duurzaam ondernemen.'

En of dat een groot of klein bedrijf is doet er niet toe. "Een klein bedrijf kan groots zijn in de dingen die ze doen."

Ook Remy Gieling geeft aan dat hij graag ambitieuze vrouwen op de lijst zou willen hebben staan. "Toch gaan we de criteria niet aanpassen om meer vrouwen op de lijst te krijgen." Dat vindt Josette Dijkhuizen jammer:

'Er zijn heel veel vrouwen die goede ideeën hebben, maar zich niet herkennen in de ondernemers die op zo'n lijst staan. Daardoor melden ze zich minder snel aan of starten ze minder snel een onderneming.'

Er zijn dus rolmodellen nodig. En of er meer vrouwelijke rolmodellen opstaan als succes en ambitie gekoppeld blijft aan groei en grote bedrijven, is de vraag.