Aan de formatietafel wordt er op dit moment druk onderhandeld over de laatste onderwerpen, maar dat Rutte III er gaat komen is zo goed als zeker. Ook wordt er gesproken over een minister van Klimaat. Maar waar moet deze nieuwe minister aan voldoen?

Er wordt gesproken over zestien ministers in het nieuwe kabinet. Drie meer dan het vorige kabinet. En voor het eerst met de Koning in het midden. Grote kans dat er ook een minister van Klimaat gaat komen en dat de wens van D66 wordt ingewilligd. Volgens oud-minister van Milieu Ed Nijpels is een minister voor Klimaat hard nodig. "Het is het belangrijkste probleem in Europa en Nederland. Het is daarom goed om daar een minister van Klimaat voor aan te stellen." 

Klimaat geen rol tijdens verkiezingen

Hoewel Nederland in 2015 het klimaatakkoord van Parijs ondertekende, er een energie-akkoord is afgesloten en de uitstoot van CO2 dit jaar niet verder is gestegen, heeft Nederland nog een grote slag te maken. Tijdens de verkiezingen speelde het thema klimaat nauwelijks een rol. "Als je het klimaateffect wil aanpakken dan vraagt dat om zware maatregelen. Maatregelen die economisch en sociaal effect hebben. Ik vind het raar dat dit belangrijke onderwerp nauwelijks aan de orde is gekomen."

Minister van Klimaat

Onder Rutte 2 werden er nieuwe kolencentrales geopend en werd de staat voor de rechter gedaagd door Urgenda, de organisatie die zich inzet voor duurzaamheid en innovatie. Het kwam tot een rechtszaak doordat Nederland zich onvoldoende inzette om de klimaatdoelen van ‘Parijs' te halen. Urgenda won de rechtszaak. Nederland moet de uitstoot van CO2 in 2020 met 25% hebben teruggebracht. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, heeft wel een idee waar de nieuwe minister aan moet voldoen. "Het wiel hoeft de minister niet opnieuw uit te vinden. Alle oplossingen liggen al op tafel. Er rijden steeds meer elektrische auto's en ook de industrie hebben al plannen liggen. De nieuwe minister van Klimaat moet stevig in zijn schoenen staan en ook het mandaat krijgen. Hij of zij moet het alleen nog inkoppen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.