"Samengaan op links. Dat is wat links in Italië er bovenop heeft gebracht, na slechts een paar jaar is daar de samengang compleet." Dat zegt Minister Ronald Plasterk vandaag in een opinie-stuk in de Volkskrant. 

In het stuk pleit Plasterk ervoor dat de PvdA zich hergroepeert en 'een toontje lager' gaat zingen. Dat zou links moeten redden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het stuk wordt niet positief ontvangen door partijleider Asscher. 

Maar hoe ging dat dan precies in Italië? In Radio EenVandaag gaan we terug naar 2007 toen geleidelijk de linkse partijen daar fuseerde. Italië-correspondent Pauline Valkenet blikt terug op die tijd. 

"Een realisatie van een twaalf jaar oude droom", beschreef premier Romano Prodi toen het nieuws van de fusie tussen de twee grootste van de in totaal negen centrum-linkse regeringspartijen van Italië, de Democraten van Links (DS) en De Margriet.

Met de fusie werden de twee partijen aan elkaar verbonden in de nieuwe Democratische Partij. Die bestond uit de Christen-Democratische Partij en Democraten van Links, een Italiaanse Communistische Partij die sinds de val van het IJzeren Gordijn geleidelijk is omgebouwd tot een sociaal-democratische partij.

"Tot op dit moment is de linkse fusie partij nog altijd aan de macht in Italië. Maar nog altijd zijn er in die partij verschillende stromingen", aldus Valkenet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.