Jos van Rey geeft zijn Eerste Kamerzetel, in afwachting van de uitkomst van het justitieel onderzoek, op. De top van de VVD zou daarop hebben aangedrongen. Ook zou Van Rey zijn wethouderschap neerleggen. Van Rey maakt dat later vandaag bekend. Dat verneemt politiek commentator Kees Boonman vanuit Den Haag.

Een Eerste Kamerlid kan zijn plaats echter niet tijdelijk verlaten. Van Rey geeft in feite zijn zetel prijs. Jan Bruijn zou de beoogde opvolger zijn. Bruijn was in 2010 voorzitter van de commissie die het VVD-verkiezingsprogramma opstelde.

De Roermondse VVD-wethouder en Eerste Kamerlid Jos van Rey wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond.

Hoe staat Van Rey in Roermond bekend? Luister hier naar een interview met Hans Goossen van Dagblad de Limburger:

Vrijdag deed de Rijksrecherche al een inval in zijn woning, waarbij computers en administratie in beslag werden genomen. Vandaag komt het college van burgemeester en wethouders van Roermond bijeen om de situatie te bespreken.

 

Van Rey is niet de eerste politicus die in opspraak is geraakt. Vorige week moest de voormalige VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers zich verantwoorden voor de rechter, voor het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrifte. Kijk hier die reportage:

Vanavond in EenVandaag: zijn politici gevoeliger voor corruptie dan voorheen? Kleeft dit aan de VVD, of zijn er meer partijen die hier problemen mee hebben? Onder meer oud JOVD-voorzitter Martijn Jonk over integriteit binnen politieke partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.