De VVD is in 2017 de partij met de meeste politieke schandalen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Politieke Integriteitsindex (P.I.I.), opgesteld door Vrij Nederland in samenwerking met de Erasmus Universiteit & en de Vrije Universiteit. Die index wordt vanaf 2013 opgesteld en opvallend, de VVD is al die jaren de partij die de meeste affaires levert.

Afgelopen jaar zijn er in totaal 39 politieke schandalen geteld. 35 door mannen en slechts 4 door vrouwen. 7 gevallen waren affaires op landelijk niveau, maar het leeuwendeel, 32 schandalen vonden plaats op lokaal of regionaal niveau. En daarvan komt ongeveer de helft voor de rekening van lokale partijen.

Er waren 11 politieke integriteitskwesties bij de VVD, bij het CDA waren dat er zes, bij de PvdA ging het om vier gevallen en de PVV had 1 kwestie. De andere landelijke partijen waren schoon.

Vorig jaar deed de VVD het ook niet al te best. Er waren vorig jaar nog 47 integriteitskwesties en in de jaren daarvoor lag het gemiddelde op zo’n 55 affaires per jaar. Er lijkt dus een daling te zijn van het aantal integriteitsschendingen. 

VVD baalt van incidenten integriteit 

De nieuwe partijvoorzitter van de liberalen, Christianne van der Wal, zegt over de almaar aanhoudende integriteitsschandalen bij haar partij: “Ik baal daarvan. Elk incident is er eentje teveel. Er is gelukkig een lichte verbetering, maar het moet beter, dat erken ik ruiterlijk. We hebben heel veel integriteitsregels opgesteld, cursussen, toch zou je zeggen dat helpt niet. Hoe komt dat? Voor die vraag sta ik als nieuwe voorzitter. Ik denk dat we elkaar beter moeten aanspreken op ons gedrag.“

Affaire Henry Keizer: wat gebeurde er?

De affaire rondom VVD partijvoorzitter Henry Keizer in 2017 springt het meest in het oog. Hij kwam steeds meer onder druk te staan door publicaties van de onderzoeksjournalistieke website Follow The Money. Uit dit onderzoek bleek dat Keizer in 2012 voor een laag bedrag een miljoenenbedrijf had overgenomen. Follow The Money schrijft: “Met die transactie benadeelde hij de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie voor tientallen miljoenen. De 17 miljoen euro die overbleef werd, onder toeziend oog van VVD’er Loek Hermans cadeau gedaan aan een nieuwe stichting die geld geeft aan goede doelen. De vereniging heeft nog een schamele 386 duizend euro.”

Halbe Zijlstra liegt over ontmoeting Poetin

2018 is niet veel beter begonnen voor de liberalen. De positie van fractievoorzitter Halbe Zijlstra werd onhoudbaar, nadat bleek dat hij had gelogen over zijn ontmoeting  met Poetin. Op een VVD partijcongres citeerde hij de Russische leider. Hij deed alsof hij de woorden uit de mond van Poetin zelf had gehoord. Later bleek dat hij helemaal niet bij dat gesprek aanwezig was geweest. Bovendien ontstond ook twijfel of Poetin deze zinnen wel letterlijk zo had gezegd. 

Stefan Huisman: Burgemeester Baco

En dan is er nog een tweede kwestie: de VVD burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout. Die moest het veld ruimen omdat hij zich had misdragen op de eindejaarsborrel van de gemeente. Het ging om grensoverschrijdend gedrag. De krant BN/De Stem, die uitvoerig over de affaire heeft bericht, citeerde uit vertrouwelijke stukken. De burgemeester had geknepen in uitstekende lichaamsdelen. Omdat er drankgebruik in het spel zou zijn geweest, kreeg de burgemeester al snel een bijnaam in de Oosterhoutse gemeenschap: de Bacoburgemeester

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.