De VVD heeft de ontslagen oud-burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout geroyeerd als lid van de VVD. Dat zegt partijvoorzitter Christianne van der Wal in EenVandaag.

Huisman was burgemeester van Oosterhout, maar stapte eind januari onverwacht zelf op. Omdat hij gedronken had, terwijl hij piket had en grensoverschrijdend gedrag had vertoond. Zo verklaarde hij schriftelijk. Later werd bekend dat de burgemeester zich misdragen zou hebben op de kerstborrel van de gemeente. Hij zou vrouwen hebben betast. 

Geen incident?

Twee vrouwen stapten naar een wethouder om dit te melden. Er volgde een intern onderzoek. Uiteindelijk zouden vijf vrouwen hebben verklaard op de borrel of al langer geleden door Huisman te zijn lastig gevallen. Jamaica Vink, journalist van BN De Stem spoorde een aantal vrouwen op die onafhankelijk van elkaar zouden vertellen in het verleden in hun borsten of billen te zijn geknepen. En dat dit geen incident zou zijn.

Onafhankelijk onderzoek

Volgens Vink zou de lokale politie al langer op de hoogte zijn geweest van het drankgebruik van Huisman. Ook zouden er al eerder meldingen van vrouwen zijn geweest. De lokale VVD zou al in 2010 gekeken hebben of ze van Huisman af konden. Maar hij bleef aan en werd in 2015 herbenoemd. Een aantal lokale partijen pleiten voor een onafhankelijk onderzoek om dit alles tot op de bodem uit te zoeken. Of dit ook gaat gebeuren is nog onbekend. We hebben de oud burgemeester gevraagd een reactie te geven. Daar heeft hij tot op heden niet op gereageerd.