Nederland moet het VN-migratiepact niet ondertekenen volgende maand in Marrakech. Deze dringende oproep doet VVD-prominent Frits Bolkestein aan staatssecretaris Mark Harbers. "Ik roep de staatssecretaris op dit document niet te ondertekenen. Het is niet in overeenstemming met het beleid waar wij als Nederland voor staan."

Bolkestein maakt zich grote zorgen over de tekst van het akkoord en het feit dat het document de sfeer ademt dat alle migranten geholpen moeten worden. "Het pact heeft het niet alleen over echte vluchtelingen, maar over alle migranten die hier naartoe willen komen. Uit de tekst spreekt een soort wenselijkheid dat deze mensen geholpen moeten worden en financieel ondersteuning dienen te krijgen. Daar ben ik tegen. We hebben het al druk genoeg met de opvang van echte vluchtelingen."

'Het is juridisch niet bindend'

Staatssecretaris Mark Harbers benadrukt steeds dat het migratiepact geen verdrag is en dus niet juridisch bindend. De oud-VVD vindt dit argument weinig overtuigend. "Er zal zonder meer door advocaten verwezen worden naar dit stuk en slimme advocaten zullen dit in hun voordeel gebruiken en toe proberen te passen op concrete gevallen. Dat moeten we niet willen."

Daarnaast vreest Bolkestein dat het pact een enorme aanzuigende werking zal hebben. Ook op migranten die helemaal niet op de vlucht zijn voor oorlog en ellende. "Dit pact creeert de onwenselijke situatie dat Jan en alleman die zich hier aandient bij de grens geholpen moet worden. Dan krijg je bijvoorbeeld een heel toestroom van mensen uit Afrika hierheen die verder niks toevoegen aan onze maatschappij. Nederland is al vol genoeg."

Verenigde Staten en Hongarije hebben zich teruggetrokken

De oud-partijleider vindt dat Nederland zich moet aansluiten bij landen als de Verenigde Staten en Hongarije, die zich onlangs hebben teruggetrokken uit het pact. "Ik zou willen zeggen tegen het kabinet, teken niet. En sluit je aan bij de landen die zich ook hebben teruggetrokken."

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff snapt de kritiek van zijn partijgenoot heel goed. Volgens Dijkhoff is het voor de VVD nog absoluut geen gelopen race dat het pact wordt ondertekent, zo stelt hij tegenover EenVandaag. "Ik luister naar iedereen, dus ook naar Bolkestein. We laten het nu juridisch bekijken. Op basis daarvan beslissen we of we gaan tekenen."

Rob Jetten wil het pact wel ondertekenen

D66-leider Rob Jetten heeft zijn besluit al genomen. Hij wil dat Nederland het pact gewoon ondertekent. "Er is een aantal afgehaakt, en ik zie vooral dat die landen buigen voor populistische sentimenten over migranten, over vluchtelingen. Landen die het pact niet ondertekenen buigen voor het populisme", aldus Jetten tegen EenVandaag. "In dat rijtje wil D66 niet staan."

Met de uitspraak van Jetten ontvouwt zich een impasse in de coalitie. Een mogelijke oplossing om de impasse te doorbreken zou een zogeheten 'inlegvel' zijn, een extra pagina dat toegevoegd wordt aan het pact waarin nogmaals duidelijk wordt verklaard dat het pact 'niet bindend' is. Die oplossing drukt D66-leider Jetten echter de kop in. "Bij zo'n pact met vrijblijvende afspraken tussen landen kan er geen sprake van een inlegvel zijn”, aldus de liberaal.

Lidstaten ondertekenen het pact in december

Op 10 en 11 december komen lidstaten van de VN op een grote top in Marrakech bijeen om het Migratiepact te ondertekenen. Inmiddels hebben de VS, Hongarije, Oostenrijk, Kroatie en Tsjechie al aangeven het pact niet te zullen tekenen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.