Nicolette van Berkel, de nautisch verkeersleider van de Brandaris, die na pesterijen al ruim twee jaar ziek thuis zit, kreeg seksistische en intimiderende mailtjes van collega’s. In de mails spreken collega’s over haar uiterlijk en koppelen dit aan rare berichten in de media. Zo mailt een mannelijke collega haar op 1 november 2013: “He Nicolette, Dit vind je wel grappig , Niet dat je dikke billen hebt maar het is dus juist gezond. Die billen van jou maken een mooi kontsje in de spijkerbroek hoor."

'We dromen van je' 

De collega mailt daarbij een artikel uit de Telegraaf waarin staat dat een dikke kont gezond is. Ook mailen collega’s haar eigen profielfoto van Facebook, voorzien van de tekst dat ze van haar dromen. Van Berkel is geshockeerd door de mails en meldt dit bij haar werkgever Rijkswaterstaat. Maar die grijpt niet in.

Onderzoek naar de misstanden, maar onafhankelijkheid 'niet gegarandeerd'

Van Berkel deed eind januari haar verhaal bij EenVandaag. Sindsdien is er een hetze-campagne gaande op Twitter en Facebook. Het sterke vermoeden bestaat dat de hetze gevoed wordt vanaf de Brandaris, aldus Van Berkel.

Rijkswaterstaat doet op dit moment onderzoek naar de misstanden maar onderzoeker Bert Kreemers, bekend van het onderzoek naar misbruik in de sport, gaf de opdracht terug ‘omdat de onafhankelijkheid niet gegarandeerd is'.

"Slager die zijn eigen vlees keurt"

Desondanks liet Rijkswaterstaat het onderzoek van start gaan. De voorzitter van het onderzoek, Sam Boelens, is niet onafhankelijk, aldus Van Berkel omdat Boelens werkzaam is voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “Dit is een slager die zijn eigen vlees keurt, waarbij niet gekeken wordt naar de eigen rol van Rijkswaterstaat in het geheel.” Het onderzoek is naar verwachting voor 1 april 2018 afgerond.

Minister Van Nieuwenhuizen beantwoordde een reeks vragen over de misstanden op de Brandaris naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag. Daarin stelt ze dat melders van pesten niet de dupe zouden mogen worden: “Het is zeker niet gebruikelijk dat een medewerker na een melding verzocht wordt een paar dagen niet op het werk te verschijnen."

Van Berkel kan niet terug naar werkplek 'omdat collega's dat niet willen'

Maar ondertussen zit Van Berkel nog steeds thuis, beter gemeld en wel. Een direct leidinggevende van Nicolette geeft zelfs te kennen dat Van Berkel niet terug zou kunnen keren op haar werkplek "omdat de collega’s dat niet willen". Dit staat haaks op het beleid zoals de minister aangeeft in de beantwoording waarbij een melder te goeder trouw geen nadeel mag ondervinden van zijn of haar melding.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.