Ze worden gestalkt, bedreigd en moeten met hun gezin vluchten. Vrouwen in de game-industrie krijgen te maken met zware intimidatie. Reden is de discussie binnen de gamewereld over de rol van de vrouw in games.

In veel computerspelletjes worden vrouwen neergezet als lustobject en onderdanige wezens. Vrouwen die in de game-industrie werken zijn het daar niet mee eens en stellen dit nu ter discussie. Dat wordt ze niet in dank afgenomen. Zo wordt de Amerikaanse gameblogster Anita Sarkeesian ernstig bedreigd, omdat zij veel aandacht besteedt aan het verbeteren van de rol van de vrouw in games. Ze moest vorige week een presentatie afgelasten na dreigingen van een bloedbad op de school waar ze zou spreken. Ook game-maakster Brianna Wu en Zoe Quinn worden met de dood bedreigd en kunnen niet meer thuis wonen.

#GamerGate

De haatcampagne wordt geleid door een zelfverklaarde beweging die op internet actief is onder de naam: #gamergate. Gamers die het niet eens zijn met veranderingen binnen de gamewereld hebben zich daar verenigd. Gamergate gaat zo professioneel te werk dat ze op grote schaal hun boodschap van haat verspreiden en zichzelf organiseren om informatie over slachtoffers op te zoeken en te publiceren.

Inmiddels heeft de FBI een groot onderzoek gestart naar de mensen die achter Gamergate zitten en de dreigingen uitten.

Rol van de vrouw binnen games

De discussie over de rol van de vrouw is gestart omdat de industrie steeds volwassener wordt. Werden 15 tot 20 jaar geleden computerspelletjes vooral gemaakt voor de stereotype gamer. De jonge, blanke, heteroseksuele man tussen de 15 en de 25. Inmiddels is bijna de helft van de gamers vrouw. Dat zorgt er voor dat de games snel veranderen en er spelletjes komen die voor een breed publiek aantrekkelijk zijn.

Een kleine conservatieve en bijna fundamentalistische groep die tegen verandering is laat nu van zich horen. EenVandaag spreekt met Rami Ismail, één van Nederlands grootste game-ontwikkelaars die het opneemt voor de vrouwen binnen de game-industrie en nu zelf ernstig wordt bedreigd.

Ook doet Angie Smets haar verhaal. Zij is uitvoerend producent van Europa‘s grootste gameontwikkelingsbedrijf, Guerrilla Games. Ze vertelt hoe hun bedrijf omgaat met vrouwen en wat zij als vrouw in deze industrie vindt van de GamerGate.