2015 is volgens trendwatchers het jaar van de ‘verantwoordelijkheid’, de deeleconomie en het einde van het ik-tijdperk. Volgens de Chinezen is 2015 ook het Jaar van de Geit. EenVandaag portretteert deze week vijf bijzondere initiatieven van mensen die ondanks grauwsluiers en donkere wolken, weigeren om zelf ook te gaan zitten somberen. 

Met vandaag aandacht voor de 67-jarige Leo en Netty Olffers uit het Haagse Laakkwartier. Zij zochten zelf een oplossing toen de gemeente hun wijkgebouw wegbezuinigde. Elke morgen staan ze om 7 uur op om hun eigen woning klaar te maken voor de ontvangst van tientallen eenzame ouderen uit de buurt. Om 9 uur zijn de stoeltjes uitgeklapt, is de koffie klaar en gooit Leo de deur open. 35 ouderen bezoeken het echtpaar nu dagelijks en meer dan 80 hebben zich bij deze ‘Laakse Lente’ aangesloten. 

EenVandaag is te gast op een koffie-ochtend en gaat mee met Leo als hij op uitnodiging van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) een toespraak mag houden in Den Bosch. Ook vragen we Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, of hij vindt dat dit initiatief navolging moet krijgen in Nederland. 

Serie: Vooruit met de geit