2015 is volgens trendwatchers het jaar van de ‘verantwoordelijkheid’, de deel-economie en het einde van het ik-tijdperk. Volgens de Chinezen is 2015 ook het jaar van de geit. EenVandaag portretteert deze week vijf bijzondere initiatieven van mensen die ondanks grauwsluiers en donkere wolken, weigeren om zelf ook te gaan zitten somberen. 

Vandaag in ‘Vooruit met de Geit’ aandacht voor de kledingbibliotheek van Maud, Karin en Evita. In Utrecht kun je vanaf dit jaar bij hen terecht voor een leuk bieb-rokje of bieb-shirt. Want waarom zou je kleding niet ook lenen, zoals we al een paar eeuwen doen met boeken, jarenlang gedaan hebben met cd’s en video’s en sinds Snappcar en Peerby doen met auto’s en hamers. 

Abonnement

Met een abonnement krijg je toegang tot de grootste kledingkast van Utrecht. De bibliotheek leent exclusieve tweedehands kleding uit, ook unieke designer stukken gemaakt van 600 kg onbruikbare tweedehands kleding van Humana.

Betere wereld

Maud, Karin en Evita hopen op deze manier een bijdrage te leveren aan een betere wereld met minder spullen: “De meeste kleding komt met massa’s tegelijk uit een fabriek rollen en wordt niet duurzaam of eerlijk geproduceerd. In de kledingbibliotheek kun je wel gezellig shoppen zonder te kopen. Zo kun je elke maand nieuwe shirtjes, jasjes en jurkjes uitzoeken en toch consumeer je niet veel meer. Ons grootste doel is om meer te delen, ruilen en lenen en minder te consumeren. Er is echt al genoeg voor iedereen!”, aldus de organisatoren.

EenVandaag gaat een dagje shoppen in Utrecht en vraagt aan mode-expert Karin Kuijpers of dit initiatief navolging moet krijgen in andere delen van Nederland.

Serie: Vooruit met de geit