Een psycholoog en voormalig docent van de Universiteit Leiden schond de wetenschappelijke integriteit door bloed af te nemen bij proefpersonen zonder de hiervoor vereiste toestemming. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat het om Lorenza Colzato gaat.

De Universiteit Leiden bracht de schending van de wetenschappelijke integriteit vandaag naar buiten, maar noemde geen naam. Uit het onderzoeksrapport van de commissie Wetenschappelijke Integriteit, blijkt dat het om cognitief psycholoog Lorenza Colzato gaat. In maart 2017 vertrok Colzato uit Leiden.

Aangifte wordt overwogen

De vooraanstaande psycholoog nam 246 bloedmonsters af bij 106 mensen, zonder toestemming van de Medisch Ethische Toetsingscommissie. Een misdrijf volgens de Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek, waar een gevangenisstraf op staat.

De Universiteit Leiden laat weten nog te overwegen of ze aangifte gaat doen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is ingelicht door de Universiteit.

Onderzoeken ingetrokken

Daarnaast haalde de docent ook fondsen binnen met onjuiste en gemanipuleerde onderzoeksdata. Twee door Colzato gepubliceerde onderzoeken trekt de universiteit nu in. Verder onderzoek moet uitwijzen of er bij meer onderzoeken is gesjoemeld.

De Universiteit Leiden wil 'bevestigen noch ontkennen' dat het om Colzato gaat. Colzato zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Tegenwoordig is zij werkzaam als bijzonder hoogleraar bij de Ruhr-universiteit Bochum. De universiteit laat weten nog niet op de hoogte te zijn van het onderzoek naar Colzato.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.