De verhalen over problemen in de jeugdzorg blijven zich opstapelen. Bezuinigingen en ingrijpende veranderingen van de afgelopen jaren zouden hun tol gaan eisen. Voor veel van de jeugdzorgwerkers is de maat nu écht vol.

Medewerkers van jeugdzorg moeten met steeds minder middelen hun werk doen. Ze zijn ook veel meer tijd kwijt aan bureaucratie. Dat gaat ten koste van de zorg voor kinderen, om wie het eigenlijk zou moeten gaan. Steeds meer jeugdzorgwerkers komen dan ook met hun verhaal naar buiten.

Richard luidt de noodklok

Een van de jeugdzorgwerkers die de noodklok luidt is Richard Westmaas. Hij werkt al meer dan vijftien jaar in de jeugdzorg en is op dit moment werkzaam als jeugdbeschermer in Den Haag. Hij ziet dat het de afgelopen jaren veel lastiger is geworden om de juiste zorg te regelen voor kinderen. En dat frustreert hem. "Ik zie steeds meer crisissen bij gezinnen en dat heeft te maken met hoe dingen geregeld zijn aan de voorkant. Soms wil je in meerdere gezinnen tegelijk zijn, maar dat kan gewoon niet."

Luister & lees ook:

Een ander probleem is dat er veel verloop is onder jeugdzorgwerkers en een hoog ziekteverzuim. Voor Richard betekent het dat hij vaak dingen moet overnemen van collega’s. "Maar het is geen product, een kind. Dat maakt het lastig. Je weet dat als je inspringt voor de een, dat je dan een ander kind geen aandacht kan geven. Je hebt niet altijd meer tijd voor de persoonlijke dingen. Juist dat is zo belangrijk. Dan gaan ze net iets meer vertellen. Daar kom je nu gewoon niet meer aan toe."

Miljoenen bezuiniging

Sinds jeugdzorg op het bordje van de gemeenten terecht is gekomen, is de vraag naar jeugdzorg alleen maar toegenomen (met zeven procent). De overheveling van taken naar gemeenten is bovendien gepaard gegaan met een bezuiniging van 450 miljoen euro. Volgens critici proberen gemeenten de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. De consequentie daarvan is dat wachtlijsten zijn toegenomen en er steeds minder tijd is per kind.

Jeugdzorgwerkers kwamen afgelopen september al in actie met een groot protest op het Malieveld in Den Haag. Maar die protestbeweging heeft minister Hugo de Jonge nog niet in beweging gebracht. Volgens vakbond FNV is er zeker 750 miljoen euro extra nodig. Dit is het terugdraaien van een eerdere bezuiniging van 450 miljoen euro bij de invoering van de Jeugdwet, plus 300 miljoen euro extra om de toename van zorgaanvragen aan te kunnen. Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft al gezegd dat er 108 miljoen euro extra beschikbaar zal worden gemaakt. Maar volgens actievoerders is dit nog altijd veel te weinig.

Jeugdzorgwerkers bieden vandaag in Den Haag een manifest aan in de Tweede Kamer. Het manifest bestaat uit een actieplan van dertien punten waarin jeugdzorgwerkers zelf aangeven wat er volgens hen moet gebeuren om de jeugdzorg weer gezond te maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.