Uitvaartondernemer Yarden bevriest vanaf volgend jaar de naturapolissen waarbij je begrafenis 'van kist tot cake' wordt verzorgd. Ze zijn te duur, dus nabestaanden moeten nu de kosten dekken. Het roept de vraag op hoe duur een uitvaart eigenlijk is.

Honderdduizenden Yarden-verzekerden die dachten volledig verzekerd te zijn voor een uitvaart zijn straks een stuk duurder uit. Toekomstige kostenstijgingen voor de zogeheten naturapolis worden door de verzekeraar niet meer gecompenseerd en mensen moeten dus bijbetalen. Bij een naturapolis neemt de verzekeraar alle kosten voor een uitvaart op zich.

Kosten nergens geregistreerd

Er komt flink wat kijken bij een begrafenis of een crematie. Denk bijvoorbeeld aan een mooie kist, rouwkaarten, opbaring van de overledene, vervoer, de uitvaartdienst zelf en natuurlijk de koffietafel.

Maar wat die kosten precies zijn is onbekend. "Het is eigenlijk niet te zeggen hoe duur het is, omdat de kosten nergens worden geregistreerd", zegt Marieke Henselmans, besparingsdeskundige en auteur van 'Laat je niet kisten door de commercie'.

Karig en naar

Henselmans werd zelf ook verrast door een sterfgeval waarbij de overledene een naturapolis had. "Ik vond het heel karig en naar wat ze boden. Ik zou zelf die naturapolissen eigenlijk niet aanraden."

Henselmans pleit er dan ook voor om uitvaartverzekeraars niet langer de uitvaart ook zelf te laten uitvoeren, zoals onder andere Yarden en Monuta doen. "Je zou de vrijheid moeten hebben om een eigen lokale uitvaartondernemer te kiezen die mogelijkheden heeft om aan te sluiten bij je budget en wensen".

Onwetendheid over kosten

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat ruim tweederde van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft. Het budgetinstituut gaat uit van een gemiddelde prijs voor een complete uitvaart van zo'n 7.500 euro.

Maar volgens Nibud is van die groep verzekerden 45 procent onvoldoende verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart en weet een derde zelfs niet precies welk bedrag door de uitvaart wordt gedekt.

Naturapolis dekt sobere uitvaart

Uitvaartverzorger Ingrid Berns uit Elst merkt dat uitvaartwensen de afgelopen jaren zijn veranderd. Een zogeheten naturapolis vertegenwoordigt een waarde van zo'n 3500 euro, en dat voldoet voor een sobere uitvaart.

Berns merkt dat nabestaanden vaak iets meer willen voor hun overleden geliefde, en dat dan inderdaad extra moet worden betaald.

Bereken je uitvaart

Het Nibud heeft een uitvaartberekenaar ontwikkeld, waarmee je een inschatting kunt krijgen wat een uitvaart naar jouw wensen ongeveer gaat kosten. Deze uitvaarberekenaar vind je hier.

Bekijk hier de tv-reportage bij dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.