Iedereen kent ze wel: onbetwiste 'uitvaarthits', de meest gedraaide nummers op een begrafenis. 'Waarheen, Waarvoor', 'Afscheid Nemen Bestaat Niet' of 'Time To Say Goodbye', en de lijst gaat nog wel even door. Toch verandert door de jaren heen wat populair is op een uitvaart. De muziek die wordt gedraaid is steeds diverser.

De Italiaanse zanger Andrea Bocelli, van het nummer 'Time To Say Goodbye', heeft voor het eerst in vijftien jaar een nieuw album uitgebracht. Reden om zijn carrière te bespreken in het Radio 1-Journaal. Muzieksamensteller Angelique Stein had het over de enorme populariteit van het nummer 'Time To Say Goodbye'. Volgens haar is het de onbetwiste nummer één bij uitvaarten. Dat het lied toepasselijk is voor een definitief afscheid is bekend, maar is het inderdaad dé nummer één?

Popmuziek steeds populairder

Over de rol van uitvaartmuziek spraken we met onderzoeker Janieke Bruin. Aan de Universiteit van Tilburg promoveert zij op dit onderwerp. In de afgelopen vijftig jaar is er volgens haar heel veel veranderd in de uitvaartmuziek. Vroeger werd er nog veel naar klassieke en religieuze muziek geluisterd, maar nu is eigenlijk alles mogelijk. "Vijftig jaar geleden was het standaard dat er bij een uitvaart naar drie muziekstukken werd geluisterd, waarvan 'Waarheen, Waarvoor' er dan meestal een van was. Nu is er vraag naar meer muziekstukken en is de diversiteit ook een stuk groter", aldus Bruin.

Volgens Bruin wordt er tegenwoordig veel meer naar popmuziek geluisterd tijdens uitvaartdiensten. "Dat komt voor een deel doordat we tegenwoordig sowieso meer naar popmuziek luisteren, maar ook doordat we een uitvaart steeds meer proberen te personaliseren. De favoriete muziek van de overledene is dan een van de manieren om te benadrukken wie de overledene was."

Uitvaartverzorgers zijn het oneens

Of 'Time to Say Goodbye' de onbetwiste nummer één is op de uitvaart kan Bruin niet met zekerheid zeggen. Daarvoor wenden we ons tot de 'Uitvaartmuziek Top 10'. Maar wat blijkt, er circuleren meerdere toplijsten voor de uitvaartmuziek, opgesteld door diverse grote uitvaartverzorgers die over de data van een groot aantal diensten beschikt.

Wat blijkt: de verschillende uitvaartverzorgers zijn allesbehalve eensgezind over de hitlijst. Waar Dela inderdaad het duet van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, 'Time To Say Goodbye', op één heeft staan, gaat bij Yarden die eer naar Claudia de Breij’s 'Mag Ik Dan Bij Jou', terwijl Uitvaart.nl weer Schuberts 'Ave Maria' bovenaan heeft staan.

Afscheid nemen bestaat niet (meer)

Kortom, Bocelli als onbetwiste nummer één voor uitvaartdiensten? Dat is helaas fictie. Onderzoekster Bruin biedt een uitleg waarom dat misschien zo is. Volgens haar is onze relatie met de dood veranderd. "Waar het eerder voelde alsof de relatie die we hadden met onze dierbare werd doorgesneden, zetten we die relatie nu juist voort. De herinneringen blijven altijd bij ons", aldus de onderzoekster.

Dat in het achterhoofd houdend, is 'Time To Say Goodbye' misschien een stuk minder treffend dan bijvoorbeeld Marco Borsato’s populaire 'Afscheid nemen bestaat niet' of 'Mag ik dan Bij Jou' van Claudia de Breij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.