Slachtoffers van de vliegramp met Turkish Airlines op Schiphol slepen fabrikant Boeing in Amerika voor de rechter. Ze hebben Amerikaanse advocaten in de arm genomen om hun zaak te bepleiten. Die zullen schadevergoedingen eisen die kunnen oplopen tot 20 miljoen dollar. Dat zeggen ze vanavond in EénVandaag.

“We gaan deze zaak winnen, daar bestaat geen twijfel over,” stelt advocaat Bob Clifford van het Amerikaanse kantoor Clifford Law. “Vertel dat maar aan Boeing.”

Het gaat om een groep van tien slachtoffers met hun familie, die allemaal gewond zijn geraakt tijdens de vliegramp op 25 februari 2009. De Boeing van Turkish Airlines stortte kort voor de landing neer op een akker en brak daarbij in drie stukken. Negen inzittenden kwamen om het leven.

Sommige slachtoffers hebben de rug gebroken, andere hebben beenletsel. Allemaal hebben ze psychische schade en herbelevingproblemen. “Iedereen die een vliegongeluk meemaakt komt in een zeer traumatische situatie terecht,” zegt Frans Vreede van advocatenkantoor AKD. “Voor deze ‘pre-impact damage’ is hier geen vergoeding te krijgen, maar in de Verenigde Staten wel.”

Eén van de slachtoffers die Clifford Law gaat vertegenwoordigen is Ramazan Iz. Hij brak zijn rug en zijn benen en worstelt nog steeds met zijn herstel: “Als ik moet traplopen doen al mijn botten pijn.“ Hij slikt 27 pillen per dag. “Op dit moment krijg ik ook psychische hulp. Ik weet niet of ik gehandicapt blijf of dat ik mijn gezondheid weer terugkrijg.”

Vanwege de ruimere mogelijkheden wat betreft de ‘verdrietschade’ en omdat de kans op flinke schadevergoedingen veel groter is, heeft AKD de slachtoffers doorverwezen naar Clifford Law in Chicago. Die stuurt Boeing waarschijnlijk binnen enkele weken een dagvaarding.

Vliegramp-slachtoffers eisen miljoenen van Boeing