Er is onrust ontstaan over een terugroepactie voor vervuilde medicijnen. De inspectie besloot onlangs om de medicijnen uit voorzorg terug te halen bij apothekers, maar adviseerde gebruikers om niet te stoppen met de medicatie en de medicijnen op voorraad gewoon op te maken. In totaal gaat het om 180.000 patiënten in Nederland die medicijnen slikken met daarin het vervuilde bestandsdeel valsartan. De medicijnen worden voorgeschreven voor het behandelen van een hoge bloeddruk en hartfalen. 

Apothekersorganisatie KNMP besloot deze week om nog een stap verder te gaan dan de inspectie, omdat zij geen enkel risico willen lopen. De brancheorganisatie riep de Nederlandse apothekers op patiënten te vragen om het vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek in plaats van het nog langer te gebruiken. “Onze geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn en daar moeten we op kunnen vertrouwen. Bij twijfel rest in het belang van de patiënt alleen de keuze om het terug te brengen. Iedere patiënt die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er natuurlijk één te veel.”

Kankerverwekkend

De medicatie is vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die waarschijnlijk kankerverwekkend is. De stof is in het middel terecht gekomen tijdens het productieproces bij één fabriek in China. Volgens zowel de inspectie als het RIVM is de kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt door de medicijnen te gebruiken zeer klein. Het zou vergelijkbaar zijn met het extra risico op kanker door regelmatig geroosterd vlees te eten.

Toch besloot de inspectie niet tot een volledige terugroepactie van het middel. “Aangezien er 180.000 mensen in Nederland de valsartan gebruikten waarin mogelijk NDMA zit, was er een groot risico op tekorten als je al die mensen tegelijkertijd zou oproepen om hun middelen terug te brengen naar de apotheek. Het gaat om middelen waar mensen niet zomaar mee kunnen stoppen vanwege het gezondheidsrisico. Het risico als mensen acuut zouden stoppen met gebruik is veel groter dan als ze een paar weken langer het betreffende middel blijven slikken. Dat eerste moet dus voorkomen worden,” aldus de inspectie. 

Lijst vervuilde medicijnen

Vorige maand maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al bekend dat een deel van de hartmedicijnen met deze werkzame stof uit de handel moet worden genomen. Op de website van de Inspectie staat een lijst van de medicijnen waar het om gaat.

Toch lijken veel patiënten niet van dit eerdere besluit op de hoogte. De recente berichten maken velen er niet geruster op. Remco Heemskerk is een van hen. “Ik hoorde het gisteren voor het eerst op de radio. Dan schrik je toch. Ik heb toch het idee dat ik nu troep slik. Het voelt niet lekker. Ik vraag me ook af hoe ze zo zeker kunnen zeggen dat dit geen gevolgen heeft.” 

De inspectie laat in een reactie aan EenVandaag weten dit te betreuren. “Wij betreuren het als er de afgelopen tijd verwarring is ontstaan bij patiënten en hopen van harte dat dit er niet toe heeft geleid dat zij zomaar zijn gestopt met het nemen van hun medicijnen. Er is geen acuut volksgezondheidsrisico. Het is van het grootste belang dat patiënten niet zomaar stoppen. Hierover moeten ze altijd eerst contact hebben met hun apotheek of behandelend arts.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.