De 14-jarige Nsimire Massembo wordt al anderhalve week vermist en daarom deed haar vader een emotionele oproep. Hij snapt niet waarom er geen Amber Alert, een waarschuwingssysteem bij de vermissing van kinderen, is uitgegeven. “Wij begrijpen niet waarom er geen Amber Alert wordt uitgeroepen, waarom er niet massaal naar ons kind wordt gezocht en vooral waarom er al zoveel tijd voorbij heeft kunnen gaan zonder dat het land waar wij ons één mee voelen met ons meezoekt”, schrijft haar vader, Baderha Massembo, in een Facebook-bericht. 

Sinds 27 juli is er niets meer van het meisje vernomen. In de nacht van 27 op 28 juli is ze onverwachts bij een vriendin blijven slapen, waarna ze een dag later het huis heeft verlaten en sindsdien is verdwenen. "Nsimire is altijd thuis, het gebeurt niet vaak dat ze opeens niet thuis komt", zegt een verdrietige Baderha. "We zijn echt in shock." 

Een Amber Alert wordt afgegeven als de politie vermoedt dat het leven van een vermist of ontvoerd kind direct in gevaar is. Er wordt dan onder andere een landelijk SMS-bericht verstuurd met informatie en een foto over het vermiste kind, verschijnt de foto op reclameschermen en snelwegborden en wordt sociale media ingezet. De organisatie bereikt daarmee zo’n twaalf miljoen mensen. 

De vader van Nsimire snapt niet dat er geen Amber Alert is verstuurd voor zijn dochter. Daarom gaat hij zelf de straat op met flyers en roept hij andere ouders op hem te helpen. "Ik hoop dat alle vaders en moeders aandacht willen besteden aan mijn dochter. Ze is een kind, net als alle andere kinderen", zegt hij. "Dus ik roep iedereen op om actie te ondernemen voor mijn dochter." 

Alleen AMBER Alert bij levensgevaar 

Volgens de politie wordt een Amber Alert alleen uitgegeven als deze sterke aanwijzingen heeft dat het leven van een kind in gevaar is. “Dat is bij de vermissing van Nsimire niet het geval”, meldt de website van de politie. 

Een Amber Alert wordt slechts een à twee keer per jaar ingezet. De politie schrijft dat het Alert anders zijn urgentie kan verliezen. “Wanneer een Amber Alert vaker wordt ingezet, ook voor vermissingen waarbij geen indicaties zijn dat het leven van de vermiste in gevaar is, verliest een Alert zijn attentiewaarde.” 

Bijna 200.000 keer gedeeld 

Het Facebook bericht van haar vader maakte wel iets los: het werd bijna 200.000 keer gedeeld en een groep mensen ging in het Zuiderpark, waar het meisje vaak afspreekt met vrienden, op zoek. Daar kwamen ze erachter dat een man het meisje eerder die week nog samen met twee jongens had gezien. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.