Bloemen, kaarsjes en knuffels langs de weg. Nabestaanden herdenken slachtoffers van een auto-ongeluk vaak met een bermmonument. Maar die moeten aan banden worden gelegd.

De Vereniging Verkeersslachtoffers roept op tot duidelijke regelgeving rondom gedenktekens langs de weg. Wanneer iemand overlijdt door een verkeersongeluk maken de nabestaanden vaak zo'n gedenkteken. Maar de vele bloemen, kaarsjes en knuffels kunnen automobilisten afleiden.

'Verkeersveiligheid moet leidend zijn'

Bermmonumenten worden door de onduidelijkheid over regels gedoogd, maar dat levert een wildgroei aan knuffels en kaarsjes op. Ook is het nu voor de nabestaanden niet duidelijk wat wel en niet mag. "Als nabestaanden een monument willen, dan moet dat kunnen. Maar de verkeersveiligheid moet altijd leidend zijn", zegt Nelly Vollebregt, voorzitter van de Vereniging Verkeersslachtoffers.

De verantwoordelijkheid voor de monumenten in de berm ligt nu bij de eigenaar van de weg. In Nederland kan dat de provincie, de gemeente of Rijkswaterstaat zijn. Dat levert onduidelijkheid op, omdat er geen landelijke regels bestaan.

'Eerbetoon aan mijn zoon'

De provincie Zeeland heeft sinds kort wel regels voor bermmonumenten opgesteld. Zo moet het monument een platte tegel zijn, mag het niet groter zijn dan 80 bij 80 centimeter en mag deze niet te dicht bij het asfalt staan. Nabestaanden mogen geen kaarsjes en bloemen neerzetten.

De Zeeuwse Priscilla verloor haar 19-jarige zoon Jelle aan een auto-ongeluk. Hij heeft nu een gedenktegel langs de kant van de weg waar het ongeluk plaatsvond. Voor Priscilla is dit een belangrijke plek. "Het is een eerbetoon aan mijn zoon. Dit was zijn laatste rustplaats."

Gedenkteken langs de weg voor Jelle
Bron: EenVandaag
Het gedenktegel langs de weg voor Jelle.

Drie kruizen langs de weg

Voor Priscilla is de gedenksteen een passend monument. "Het hoeft geen kermisattractie te worden, dus het is niet erg dat het niet opvalt. Opvallen is niet het doel hiervan, maar het is een plek om naartoe te kunnen komen", zegt ze.

Ook de Friese Tjeerd heeft een bermmonument laten maken voor zijn twee dochters die omkwamen bij een auto-ongeluk. Zijn dochter Claudia was 7 maanden zwanger. Daarom staan er op de plek van het ongeluk drie opvallende kruizen: één voor zijn dochter Natalie, één voor Claudia en één voor haar ongeboren baby.

Gedenktekens voor de dochters van Tjeerd
Bron: EenVandaag
Gedenktekens langs de weg voor de dochters van Tjeerd.

'Het is een waarschuwing: kijk wat er kan gebeuren'

Tjeerd en zijn familie leggen bij feestdagen en op de verjaardagen bloemen bij het gedenkteken. Hij ziet het opvallende monument juist als een waarschuwing voor automobilisten "Het heeft voor ons een dubbele werking. Het is voor onszelf heel belangrijk, maar het is ook een sein naar het verkeer: kijk wat er kan gebeuren. Een waarschuwing."

Daarom is Tjeerd geen voorstander van meer regelgeving. "Als je hier een tegel zou neerleggen dan heeft dat geen enkele zin. Het heeft dan geen waarschuwende werking meer en dat is wel onze bedoeling."

TV-reportage: Gedenktekens langs de weg aan banden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.