De zure kers, de schattenmorel, verdwijnt in rap tempo uit het Limburgs landschap. En uit de vlaai. Daarom zijn Limburgse telers en bakkers een reddingsactie gestart: ‘Red de morel, red het landschap, red de Limburgse zure kersenvlaai’. 

De concurrentie van de kersentelers uit Polen is zo groot dat veel Limburgse telers hun fruitbomen vervangen voor maïs en asperges. In 2008 had Limburg nog 600 hectare met zure kersen, in 2015 liep dat terug tot 300 hectare en in 2016 tot 240 hectare. 

“Het verdwijnen van de kers is een ramp”

Kersenteler Suzanne Görtz uit Baarlo, bakker Patrick Pijpers uit Blerick en Sjaak Walraven van de Nederlandse Fruittelers Organisatie luidden de noodklok. Walraven: “Het verdwijnen van de zure kers uit Limburg is een ramp. Niet alleen voor de telers, maar zeker ook voor het landschap en het toerisme. Onze fruitbomen, vooral als ze in bloei staan, zijn een van de grote attracties van het Limburgse landschap. We moeten voorkomen dat we over vijf jaar alleen nog maar aspergevelden hebben.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.