Criminelen kunnen met een apparaat via het beveiligde politiecommunicatiesysteem C2000 eenvoudig zien of er een politiewagen of -agent in de buurt is.

Het apparaat Target Blue Eye, makkelijk te bestellen op internet, geeft een signaal af als er een surveillancewagen, zoals een politieauto, in de buurt is. Het apparaat vertelt bovendien op welke afstand ze rijden en is daarom ook populair bij inbrekers, overvallers en straatrovers.

De politieverklikker is officieel bedoeld om weggebruikers te waarschuwen zodat ze ruimte vrij kunnen maken als er hulpdiensten in de buurt zijn, om onveilige situaties op de weg te voorkomen. Maar steeds meer criminelen gebruiken het systeem om te kijken of de politie in aantocht is, meldt de Telegraaf.

Op het display van het apparaat is te zien precies hoe lang het duurt voordat de politie arriveert, een digitale kijkpost die een ‘echte’ kijkpost overbodig maakt voor criminelen. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met C2000. Het communicatiesysteem kende al vanaf het begin problemen, vooral door de kosten, overbelasting van het systeem en een slechte bereikbaarheid.

In EenVandaag een gesprek met strafrechtadvocaat Peter Plasman en Tweede Kamerlid Louis Bontes (VNL).