Daar gaan we weer, dacht Joke van der Meulen, lid van het schakelteam Personen met Verward Gedrag en moeder van een zoon met psychische- en verslavingsproblemen. Wat minder aandacht voor het aantal verwarde personen zou wel eens goed zijn, vindt zij.

In de afgelopen 8 jaar is het aantal incidenten met verwarde personen verdubbeld, tot wel 90.000 incidenten in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie, die het NRC Handelsblad heeft opgevraagd. Bovendien lijken de incidenten ook steeds heftiger te worden, zegt Henk van Dijk, Voorzitter Landelijk Politieplatform Verwarde Personen.

'Cijfer zegt weinig over de werkelijkheid'

"Natuurlijk, aan de ene kant is het fijn dat er weer aandacht voor is", zegt Van der Meulen, "maar aan de andere kant, dit cijfer zegt zo weinig over de werkelijkheid."

Lees ook

Wat Van der Meulen betreft had dit nieuwe cijfer niet weer in het nieuws hoeven komen. "Soms helpt die aandacht ook niet. Ik weet dat er in de regio's keihard gewerkt wordt om de zorg voor deze mensen te verbeteren en dit motiveert niet."

Behoefte aan hulpverleners

Toch maakt Henk van Dijk zich zorgen over de toename van het aantal incidenten met verwarde personen. De politie krijgt op deze manier steeds meer een zorgtaak, die eigenlijk bij de hulpverlening zou moeten liggen. "Wij zien dat het ontbreekt aan goede zorg en steun voor kwetsbare mensen", zegt Van Dijk.

Hij constateert dat veel mensen in de wijk blijven verkommeren, zonder zelf om hulp te vragen. "Er is behoefte aan hulpverleners die zich met deze mensen gaan bemoeien, want zelf zullen ze de hulpvraag niet stellen. Bemoeien en niet meer loslaten."

Joke van der Meulen en Henk van Dijk praten bij Radio EenVandaag over de nieuwe cijfers over verwarde personen.

Landelijk meldpunt

Zowel Van Dijk als Van der Meulen zijn blij dat staatssecretaris Blokhuis werk wil gaan maken van een landelijk meldpunt voor verwarde personen. Van der Meulen benadrukt hoe belangrijk het is om er bij mensen met psychische problemen op tijd bij te zijn: "Het voorkomen van een opname door er vroeg bij te zijn met hulp, voorkomt beschadiging voor die persoon en zijn woonomgeving."

Van Dijk zegt ook: "Nu krijgen we bij de politie ontzettend veel meldingen binnen over deze mensen, maar dan is het vaak al uit de hand gelopen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.